Google-adatokból látszódik, hogyan reagáltak az országok a koronavírus járványra

Közösségi Mobilitás-jelentés néven országokra lebontva teszi közzé a Google a felhasználói helyadatait azért, hogy így segítse a hatóságokat az új koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az adatokból látszódik, hogyan reagáltak az emberek az egyes országokban a korlátozó intézkedésekre.

HOT NAGYVILÁG 2020. ÁPRILIS 3. 15:49

A Google is reagált a koronavírus-járványra és a hatóságok rendelkezésére bocsátotta a Google Maps aggregált adatbázisát. Az adatbázis lényegében a felhasználók okostelefonjainak helymeghatározás-funkcióját használva generál egy összesített regionális jelentést arról, hogy a korlátozások hatására az adott megyében, tartományban vagy régióban százalékosan milyen mértékben változott meg az állampolgárok mozgása.

Az adatbázisból kiolvasható olyan helyek látogatottsága, mint  az élelmiszer és gyógyszerellátó helyek, a parkok, munkahelyek, tömegközlekedés és lakossági területek vagy épületek. Az adatok jelenleg február 16 és március 29 közötti időszakot mutatják.

A jelentésekből látszik például, hogy a járvány által rendkívüli módon sújtott Olaszországban, a lombardiai régió lakosai csak március 8-a körül kezdték el lényegesen csökkenteni a könyvtárak, múzeumok, éttermek és kávézók látogatását. Ekkor már hétezer felett volt a megbetegedések száma országszinten, és 366 halottja volt a járványnak.

Ezt érdemes összehasonlítani például Szlovákiával, ahol március 11-én még csak 10 fertőzést azonosítottak, de ezidőtájt szinte azonnal lecsökkent a korábban említett létesítmények látogatottsága. Hasonlóan történt ez Magyarország és Lengyelország esetében is. A lengyelek már 22, a magyarok 30 fertőzött után lecsökkentették a házon kívül töltött idejüket, nagyjából 10 nappal az első fertőzés után.

Szintén érdekes megnézni a svéd statisztikákat, mivel az ország egészen más stratégiát alkalmaz a járványkezelésre. A nyájimmunitásra helyezve a hangsúlyt a svédek egyáltalán nem korlátozták a lakosság nagyrészének mozgását, ami miatt még az ezer fertőzötthöz közelítve is csak minimális változás állt be a közösségi terek látogatottságában.

Ráadásul a parkok népszerűsége az egekbe szökött Svédországban, ami azt mutatja, hogy a svéd egészségügy valóban bízik a módszerében, az állampolgárok pedig a hatóságokban.

https://v4na.com/tudomany/a-jarvanyvedekezes-ket-nagy-modellje-38767/

HOT NAGYVILÁG

Címkék:

coronavirus, countries, data, google, location