Több ezer rendőr vonult utcára és tüntetett Franciaországban

A tiltakozó megmozdulást a nemzetgyűlés épülete előtt tartották a közelmúltban a hatóságokat ért támadások miatt. A rendezvényen Gérald Darmanin belügyminiszter is részt vett.

HOT 2021. MÁJUS 19. 17:53

„A rendőrség problémája az igazságszolgáltatás!” szlogennel vonult utcára Franciaországban mintegy 35 ezer rendőr. A hatóság emberei a törvényhozás épülete előtt a  saját védelmük érdekében a bíróktól követeltek szigorúbb fellépést a radikális politikai csoportokkal, a terrortámadások elkövetőivel és a kábítószer-kereskedőkkel szemben. A demonstráció másik  céltáblája Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter volt, akitől szigorúbb büntetéseket követelnek a rendőrökre támadó állampolgárokkal szemben.

A megmozdulást a 14 rendőri szakszervezet közösen szervezte a május elején, Avignonban megölt kollégájuk emlékére.  Társukat kábítószer-ellenes bevetés közben érte halálos lövés.

https://v4na.com/hot/a-varoskozpontban-fenyes-nappal-l-ttek-agyon-egy-rend-rt-keppel-44583/

Két héttel korábban, április 23-án egyébként egy tunéziai dzsihadista szintén egy rendőrségi alkalmazottat ölt meg a Párizshoz közeli Rambouillet rendőrőrsön. A gyilkosról kiderült, hogy ugyanabból a városból származik, mint az a férfi,  aki 2016 nyarán Nizzában egy teherautóval a tömegbe hajtott és meggyilkolt 86 embert.

https://v4na.com/politika/egy-varosbol-szarmazik-a-nizzai-terrorista-es-a-rend-rn-t-halalra-kesel-ferfi-44460/

Arra, hogy valamennyi rendőri szervezet közösen tart demonstrációt korábban még sosem volt példa.

A tüntetésen megjelent valamennyi párt vezető politikusa, sőt, a rendőrséget felügyelő belügyminiszter is, akit előzetesen több rendőri szakszervezet is bírált tevékenysége miatt. „Semmi sem normálisabb annál, mint a rendőrség támogatása egy köztársaságban ” – mondta CNEWS-nak  Gérald Darmanin.

A bírók szakszervezete viszont közleményben tiltakozott a megmozdulás követelései ellen. „A rendőri követelésekhez csatlakozó minisztereink és képviselőink által felrajzolódó új horizont egy olyan társadalom képe, amelyben a rendőrség önálló hatalommá válik, ahelyett, hogy az állampolgárok szolgálatában álló közerő lenne” – fogalmaztak a bírók.

HOT

Címkék:

demonstration, france, gerald darmanin, police, terrorism