150 milliárd dollárral támogatja az Európai Unió Afrikát

Nyilvánosságra hozták az Európai Unió és Afrikai Unió közötti támogatási program részleteit. Az EU 150 milliárd dollárt fektet be infrastrukturális-, élelmiszer- és energiabiztonsági beruházásokba a kontinensen.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 4. 12:03

Néhány hónappal az Európai Unió és Afrika Unió vezetőinek csúcstalálkozója után Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió (AU) elnöke és Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke kedden Brüsszelben találkozott, hogy bemutassák az EU 150 milliárd dolláros, Afrikára vonatkozó globális átjárási tervének részleteit.

A Global Gateway projekt az Európai Unió külpolitikájában a fejlesztési segélyek elosztásáról gondoskodik. A 2021 decemberében bejelentett projekt keretében az EU 300 milliárd eurót kíván befektetni a fejlődő országokban. Ennek az összegnek a felét, 150 milliárd eurót pedig Afrikában kívánják felhasználni.

„A Global Gateway abban különbözik más infrastrukturális projektektől, hogy itt kiemelten fontosan kezeljük az átláthatóságot, illetve tiszták a céljaink” – mondta Bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón.

Von der Leyen és Mahamat egyaránt kiemelték, hogy az AU-EU partnerséget meg kell erősíteni az ukrajnai háború miatt, amely jelentős energia- és élelmiszerbiztonsági kihívások elé állítja a két kontinenst.

Európa beruházásokat ígért az afrikai országok fosszilis tüzelőanyagokról való átállásának megkönnyítésére az Afrika-EU zöld kezdeményezés keretében, amely a becslések szerint 15 milliárd dollárnyi beruházást eredményez. Az EU által finanszírozott számos zöld projekt már folyamatban van a kontinensen, többek között 1,6 milliárd dollárral járulnak hozzá Marokkó energiaátállásához, 3 milliárd euróval támogatják a Just Energy Transition Partnership megvalósítását Dél-Afrikában, és 1 milliárd eurós kezdeményezéssel segítik Elefántcsontpart alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia termelésre való átállását.

A nemrég közzétett dokumentumsorozatban az EU hangsúlyozta az afrikai hidrogéniparban rejlő lehetőségeket is, amely 2030-ra legalább 40 GW villamos energia termelését biztosíthatna.

Von der Leyen elismerte továbbá, hogy azonnali intézkedésekre van szükség Afrika élelmezésbiztonsági problémájával kapcsolatban, és 2024-ig több mint 4,5 milliárd eurót ígért a kontinensnek. A beruházásnak a modern technológiák bevezetése révén növelnie kell a helyi élelmiszertermelést – mondta. A blokkok együttműködnek majd a műtrágyaellátásban is, amely az orosz-ukrán háború közvetlen következményeként súlyos zavarokat szenvedett a kontinens számára, tekintettel a régió termelésben betöltött létfontosságú szerepére.

„Ma megállapodtunk abban, hogy közös munkacsoportot indítunk a műtrágyákkal kapcsolatban, hogy közösen kezeljük a különböző rövid és hosszú távú kihívásokat, ami a műtrágyákat illeti” – mondta Von Der Leyen.

A beruházási csomag célja továbbá a több országot érintő infrastruktúra fejlesztése a kereskedelem és a mobilitás megkönnyítése érdekében, mind Afrikán belül, mind Afrika és Európa között.

Az Afrikai Unió és Európa a dokumentumok szerint tizenegy stratégiai folyosót jelölt ki új ellátási láncok kialakítására, amelyek mindkét kontinens iparának hasznára válhatnak.

Az EU továbbá bejelentette, hogy 58,6 millió euróval támogatja a Libreville-Kibri-Douala-N’Djamena kereskedelmi folyósó létrehozását Nyugat- és Közép-Afrikában, illetve 91 millió euróval járulnak hozzá a kelet-afrikai Mombasa-Kisangani kereskedelmi útvonal építéséhez. Emellett pedig a tenger alatti internetkábelek összekötésének kivitelezésén is dolgozni kezdenek.

„Hamarosan megkezdődhet a munka a tenger alatti kábelekkel, amelyek digitálisan összekötik Kelet- és Nyugat-Afrikát Európával” – mondta Von der Leyen.

Jelenleg két víz alatti kábel van előkészítés alatt. A Medusa zászlóshajó, amely az észak-afrikai országokat fogja összekötni az uniós országokkal Nyugat-Afrikában, valamint az Afrika 1 tenger alatti kábel, amely Európát fogja összekötni Afrika teljes keleti partvidékével.

Moussa Faki Mahamat elmondta, hogy a partnerek közötti további találkozók segítenek majd a tervek konkretizálásában.

„A nehézségek, ellenére az Európa és Afrika közötti partnerség jól halad. Partnerségünknek Afrika prioritásaira kell összpontosítania, és eszközként kell szolgálnia a kontinensünk számára elvárt fejlődés elindításához” -mondta Mahamat.

NAGYVILÁG

Címkék:

african union, energy crisis, European Union