A baloldal tarolt a francia parlamenti választások első fordulójában – videó

A baloldal tarolt a francia parlamenti választások első fordulójában – videó

A szavazáson rekord alacsony részvétel volt és az államfőt támogató pártszövetséget megelőzte a baloldali koalíció, Marine Le Pen pártja a harmadik helyen végzett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 12. 20:41

A francia parlamenti választások június 12-én tartott első fordulóján a szavazási kedv nem nőtt, épp ellenkezőleg, tovább csökkent. A belügyminisztérium által délben közzétett adatok azt mutatták, hogy az idén 12 órakor 0,8 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint öt évvel ezelőtt, a 17 órás adatok pedig 39,42 százalékos részvételt mutattak, ami 1,3 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben, amikor a választópolgárok 40,75 már leadta szavazatát egy órával az urnazárás előtt.

A 17 órás adatok szerint Lot megyében a legmagasabb a részvételi arány, 52,37 százalék és a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében voksoltak a legkevesebben, itt mindössze 27,72 százalék volt a részvétel, ami jócskán elmarad az országos átlagtól, írja a France Info.

Az Ifop közvélemény-kutató felmérése szerint idén minden eddiginél magasabb lehet a tartózkodás, míg 2017-ben a választópolgárok 51,3 százaléka nem ment el szavazni, addig ez a szám a 2022-es parlamenti választások első fordulójában elérheti az 53 százalékot.

Bár a szavazás a legtöbb településen 18 órakor lezárul, a nagyvárosokban este nyolc óráig lehet voksolni, így az eredményekről 20 óra előtt nem közöltek adatokat, de annyit tudni lehetett, hogy a tengerentúli területeken a kormánypártra voksoltak a legtöbben, Új-Kaledóniában és Wallis és Futuna szigetén túlnyomórészt Emmanuel Macron pártjára szavaztak, itt hét jelölt indult az egyetlen mandátumért, az abszolút győztes két baloldali képviselő lett. A szigeten regisztrált 8480-ból 6892 szavazó járult az urnákhoz, ami rendkívül magas, 81,27%-os részvételi arányt jelent, derül ki az Ouest France nevű lap cikkéből.

Az első eredmények közzététele alapján a Nupes nevű baloldali koalíció és az Emmanuel Macront támogató Ensemble (együtt) nevű pártszövetség fej-fej mellett végzett az első fordulóban, ám nem kis meglepetésre a Jean-Luc Mélenchon vezette Nupes baloldali koalíció végzett az élen a szavazatok 26,2 százalékával, míg a Macron köré tömörülő Ensemble nevű szövetség a második helyen végzett 25,8 százalékkal.

A BFMTV előzetes becslései alapján a harmadik helyen a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés párt végzett 19,1 százalékkal, őket követik a republikánusok 11,1 százalékkal.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

first results, france, general elections, left-wing