A baloldali vezetésű város nőiesebb nevet kap a nemek közötti egyenjogúság jegyében

A baloldali vezetésű város nőiesebb nevet kap a nemek közötti egyenjogúság jegyében

A Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megye Pantin nevű városát az egész 2023-as évre átkeresztelik Pantine-re, így kívánja demonstrálni a szocialista polgármester a nők és férfiak közötti egyenjogúság melletti elkötelezettségét. Az egyik helyi republikánus politikus azt sérelmezi, hogy a névváltoztatásról meg sem kérdezték a városi tanácsot.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 4. 16:01

A pandémia miatt két év kihagyás után 2023 január 2-án nagy örömmel köszöntötte a lakosokat a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megye Pantin nevű településének polgármestere, Bertrand Kern, aki újévi köszöntőjében fontos, egyben rendkívül meglepő bejelentést tett. Elmondása alapján ugyanis a városvezetés idei jókívánságait a nemek közötti egyenjogúság és a nők elleni erőszak elleni küzdelem égisze alá helyezi, a szocialista polgármester ezért módosítja a város nevét és, a nőnemre utalva egy e betűvel megtoldja Pantin nevét, így a várost 2023-ban Pantine-nak fogják nevezni, a különbség egyébként a város nevének kiejtésében is jól hallható.

A szocialista városvezető elmondása alapján Pantin nevének nőivé tételével tudatosítani szeretnék az emberekben a nők és férfiak közötti egyenlőséget, amely, bár sokat javult az elmúlt időszakban, még mindig nem tökéletes, mivel a nők továbbra is kevesebbet keresnek, mint a férfiak és bizonyos szakmák tilosak a számukra.

Az önkormányzat kommunikációs osztálya ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a jelképes névváltoztatás csupán átmeneti és nem fogják átírni sem a város bejáratánál lévő táblákat, sem a hivatalos leveleken szereplő városnevet, mindössze az Ourcq csatorna mentén lévő Place de la Pointe nevű téren lévő óriás városnév feliratokat toldják meg e betűvel.

Nem mindenki ért azonban egyet a névváltoztatással, Geoffrey Carvalhinho helyi republikánus képviselő paródiába illőnek és haszontalannak nevezte az intézkedést, kiemelve, hogy a névváltoztatásról nem a városi tanács tagjai döntöttek.

A republikánus politikus botrányosnak tartja az eljárást, mivel úgy véli, hogy a nemek közötti egyenjogúság többre hivatott, mint egy egyszerű kommunikációs mutatvány.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

change of name, equality, france, men and women, pantin