A belügyminiszter átalakítaná a bevándorlási törvényeket

A belügyminiszter átalakítaná a bevándorlási törvényeket

A parlament előtt tartott beszédében Gérald Darmanin ismertette, hogy a januárban benyújtandó menekültügyi és bevándorlási törvényjavaslat keretein belül több jogszabályon is változtatni kíván, könnyítené a külföldi munkavállalók helyzetének törvényesítését, ugyanakkor automatikusan kitoloncolná azt, akinek megtagadják a menedékkérelmét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 22. 16:44

Nagyszabású változtatásokra készül a bevándorlókkal kapcsolatban Gérald Darmanin. A francia belügyminiszter parlamenti beszédében ismertette azokat az intézkedéseket, amelyeket jövőre kívánnak bevezetni. A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében a bevándorló munkavállalóknak igencsak abszurd adminisztrációs eljárással van dolguk, ugyanis ők nem kezdeményezhetik a helyzetük törvényesítését, erre csakis az őket alkalmazó munkaadónak van lehetősége. A belügyminiszter ezen változtatni kíván, ezért az országgyűlés jogi bizottsága előtt ismertette a biztonsági és migrációs kérdésekről szóló törvénymódosítási javaslatát.

A Le Point kiemeli, hogy a francia szakszervezetek és a külföldi állampolgárok érdekvédelmével foglalkozó szervezetek már régóta szorgalmazzák a törvényesítési eljárások reformját. Azt szeretnék elérni, hogy ne a munkáltatók legyenek az egyetlenek, akik kezdeményezhetik a törvényesítési eljárást, mivel ez függőségi és alárendeltségi viszonyt teremt a munkavállaló és a felettese között.

Gérald Darmanin arra is felhívta a figyelmet, hogy javítani kell a Franciaországban dolgozó külföldi állampolgárok integrációját. A belügyminiszter ugyanakkor kiemelte, hogy nem ért egyet a bevándorló munkavállalók kollektív törvényesítésével, véleménye szerint a helyzetüket törvényesíteni kívánó külföldi személyek ügyének eseti vizsgálata szükséges.

A miniszter azt az irányvonalat részesíti előnyben, mely szerint keményen kell fellépni azokkal a külföldi állampolgárokkal szemben, akik bűncselekményt követnek el, azok számára pedig, akik dolgozni akarnak és tiszteletben tartják a Francia Köztársaság törvényeit, segítséget kell nyújtani a helyzetük törvényesítése érdekében.

A francia belügyminiszter beszédében újra felvetette azt a törvénymódosítási javaslatát, amely azokra a külföldi állampolgárokra vonatkozik, akik bűncselekményt követnek el Franciaország területén. Gérald Darmanin kiemelte, hogy a bűnöző külföldiek a jelenleg érvényben lévő jogszabályoknak köszönhetően akár egy tucatnyi fellebbezést is benyújthatnak, ezért a francia belügyminiszter azt szeretné elérni, hogy ha egy bevándorló menedékkérelmét elutasítják, akkor az automatikusan kitoloncolást jelentsen.

A Le Figaro nevű lap felhívja rá a figyelmet, hogy a belügyminiszter úgy akarja megváltoztatni a törvényt, hogy a francia Menekült- és Hontalanügyi Hivatal (Ofpra) elutasító határozata egyenértékű legyen egy kiutasító határozattal anélkül, hogy meg kellene várni a bírósághoz benyújtott esetleges fellebbezést.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

draft law, france, gerald darmanin, immigration, migrant workers, regularization