A bevándorlási hivatal nem toloncolná ki azt a migránst, aki megbukik a nyelvvizsgán

A belügyminiszter tavaly novemberben arról beszélt, hogy a társadalomba való beilleszkedés elengedhetetlen követelménye a nyelvtudás, a Bevándorlási és Integrációs Hivatal azonban bejelentette, hogy nem jelent majd az országból történő automatikus kitoloncolást, ha nem sikerül a nyelvvizsga.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 16. 08:29

A francia kormány jelentős változtatásra készül a migrációs politikájával kapcsolatban, Gérald Darmanin belügyminiszter még tavaly decemberben ismertette azt a bevándorlási törvényjavaslatot, melynek értelmében megtartanák azokat a bevándorlókat, akik dolgozni akarnak, a bűncselekményt elkövető külföldieket pedig kitoloncolnák az országból. A miniszter tájékoztatása alapján megvonnák a tartózkodási engedélyt attól a külföldi személytől, aki nem tartja tiszteletben a Francia Köztársaság elveit, ideértve az emberi méltóságot, a szekularizmust, a nemzeti lobogót és a himnuszt.

A miniszter azt is kihangsúlyozta, hogy a társadalomba való beilleszkedés elengedhetetlen feltétele az alapszintű nyelvismeret, ezért a törvénytervezetbe azt is belevették, hogy a többéves tartózkodási engedély kiadásának feltétele lenne a francia nyelv minimális szintű elsajátítása, jelenleg ugyanis a törvény csak a nyelvi képzésben való részvételre kötelez, számonkérés és vizsga nélkül.

A törvénytervezet hamarosan, március 28-án kerül a Szenátus elé, ám a Bevándorlási és Integrációs Hivatal (OFII) vezetője, Didier Leschi meglepő bejelentéssel állt elő. Az OFII ugyanis leszögezte, hogy nem jár automatikus kitoloncolással, ha valaki megbukik a francia nyelvvizsgán, Didier Leschi erről az Emberi Jogok Konzultatív Országos Bizottsága (CNCDH) előtt történt meghallgatásán beszélt.

A Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy Didier Leschi elmondása alapján nincs szó arról, hogy a nyelvtudás hiányában megfosztanák a külföldieket a tartózkodási engedélytől. Az OFII vezetője szerint a nyelvtudás célkitűzése az emberek számára egyfajta motiváció. Didier Leschi azt is elárulta, hogy a Franciaországban letelepedni kívánó nem európai személyeknek alá kell írniuk egy úgynevezett integrációs szerződést (CIR). Ennek aláírója vállalja, hogy képzésben vesz részt a francia társadalomba való beilleszkedése elősegítése érdekében. Az állampolgári képzés kötelező és az illető nyelvtudásának függvényében nyelvi képzésre is szükség lehet. Didier Leschi kiemelte, hogy az integrációs szerződést aláírók 67 százaléka rendelkezik minimális francia nyelvtudással. Az OFII vezetője szerint európai harmonizációról van szó, mivel azok az országok, ahol sokkal magasabb szintű a nyelvi követelmény, nem feltétlenül olyan országok, ahol kisebb mértékű a társadalmi beilleszkedés.

Gérald Darmanin belügyminiszter a témával kapcsolatban tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy a beilleszkedéshez franciául kell beszélni, ezért a kormány javasolja, hogy minden Franciaországban letelepedni kívánó külföldi állampolgár tegyen nyelvvizsgát. A miniszter elképzelése szerint mindenkinek le kellene vizsgáznia, aki már rendelkezik tartózkodási engedéllyel. Aki sikerrel jár, az maradhat, mert beszéli a nyelvet és be tud illeszkedni, de ha megbukik, akkor visszavonják tőle a tartózkodási engedélyt és mennie kell.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

draft law, expulsion, france, immigration, language knowledge