A dánok nem akarnak olyan országot, mint a svédeké

Új törvénycsomagot terjesztett elő a dán kormány, hogy véget vessen a bandabűnözésnek az országban. A dán igazságügyi miniszer kijelentette: Nem akarnak olyan országban élni, mint Svédország, ahol tavaly több száz lövöldözés és rengeteg haláleset történt a bűnbandák miatt.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 16. 17:19

A héten a dán kormány új törvénycsomagot terjesztett elő, amely összesen 39 pontból áll, és célja a biztonságosabb dán társadalom megteremtése.

„Nem számít, hol él Dániában, és nem számít, hogy ki az illető, biztonságban kell éreznie magát, amikor kilép a bejárati ajtaján. Sajnos ma ez nem így van. Ma a különösen veszélyeztetett területeken csaknem minden harmadik lakos tapasztalt már bandabűnözést a szomszédságában” – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

Általánosságban ezek ugyanazok az intézkedések, amelyeket tavaly nyáron már egyszer előterjesztettek, de akkor a dán parlament nem fogadta el őket. Ezek között szerepelnek új bűncselekményi besorolások és szigorúbb büntetések, valamint olyan programok, amelyek célja a fiatalok eltávolítása a bandák környezetéből, emellett arra is kitérnek, hogy az elítélt külföldieket gyorsabban ki kell utasítani az országból, írja a Samnytt.

A svéd hírportál arra is felhívja a figyelmet, hogy Mette Frederiksen arra is rámutatott: a dániai helyzet, a növekvő bűnözés a bevándorlással hozható összefüggésbe.

„Volt idő Dániában, amikor nem volt szükségünk különösen kemény büntetésekre, mert nem volt ennyi bűnöző és bűncselekmény. Ilyen volt Dánia valamikor régen. Mi voltunk a világ legalacsonyabb bűnözési rátájú országa. És ezért nem volt szükségünk kemény büntetésekre” – fogalmazott a dán miniszterelnök, majd kiemelte:

Ez sajnos mára megváltozott, és ez a bevándorláspolitikához köthető. A bűnözés természete jelentősen megváltozott. Be kell látnunk, hogy az erőszakos bűncselekmények brutalizálódása, amit a statisztikákban látunk, etnikai hátterű.

Dániában 2022-ben 18 lövöldözést és 4 gyilkosságot írtak a bűnbandák számlájára, ami elenyésző ahhoz képest, hogy a szomszédos Svédországban 391 lövöldözés és 62 haláleset köthető a bandákhoz.

Peter Hummelgaard dán igazságügyi miniszter azonban kijelentette:

„Nem akarunk olyan helyzetet Dániában, mint amilyen Svédországban van. Sikerült sok bandatagot rács mögé juttatnunk. Ez jó, de még mindig nem elég”

– mondta a sajtótájékoztatón, majd a bűnbandáknak is üzent:

„Az üzenetem a bandáknak egyértelmű: nem engedjük, hogy békében terrorizáljátok az átlagembereket. Erős politikai szándék van arra, hogy lecsapjunk a bűnös tevékenységetekre, és a rendőrség a nyakatokban fog lihegni. Mindegy, hogy kicsaljátok az emberek pénzét, vagy erőszakot alkalmaznak ártatlan dánok ellen”.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, denmark, sweden