A fizetéssel arányosan emelnék az energiaárakat a szolgáltatók

A közüzemeket működtető vállalatok egy új ötlettel rukkoltak elő. A tervek szerint mindenkinek a fizetése szerint szabnák meg a díjakat, vagyis minél többet keres valaki, annál magasabb energiaárakkal kellene számolnia.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 21. 11:03

Három nagy kaliforniai közműszolgáltató vállalat is át kívánja alakítani az árképzési mechanizmusát, ennek részeként pedig felmerült egy olyan elképzelés, amely szerint a fogyasztóknak a fizetésük szerint szabnák meg az energiaárakat.

A Southern California Edison, a Pacific Gas & Electric és a San Diego Gas & Electric a héten közös javaslatot nyújtott be a jövedelemalapú átalánydíj bevezetésére. A tervek szerint a havi számlákat két részre bontanák, az egyik részre kerülne a fix jövedelemdíj, a másik helyre pedig a fogyasztáson alapuló csökkentett használati díj.

A javaslat szerint az alacsony jövedelmű háztartásoknak mindössze havi 15 dollárt kellene befizetnie a szolgáltatóknak, míg az évi 180 000 dollárnál többet kereső háztartásoknak akár 85 dollárral is többe kerülne ugyanakkora mennyiségű áram megvásárlása.

A döntés értelmében, a háztartások átlagköltsége emelkedne, azonban a tényleges áram díja egyharmadával csökkenne. Vagyis az áramszolgltató a gazdagokkal fizettetné meg a szegények által elfogyasztott energia árát is.

A jövedelemalapú számlajavaslat része annak a kezdeményezésnek, hogy a vállalatok megfeleljenek Kalifornia állam tavaly elfogadott jogszabályának, amely ilyen típusú, az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat segítő tervek készítésére kötelezi a közműszolgáltatókat.

A tervezet javaslatokat még a Kaliforniai Közüzemi Bizottságnak is jóvá kell hagynia, és 2024 közepéig végleges döntést kell hoznia. A rögzített tarifa már 2025-ben megjelenhet a magasabb bevétellel rendelkező kaliforniai háztartások a számláin.

NAGYVILÁG

Címkék:

california, energy prices, equality