A francia állam jövőre is nagylelkűen támogatja a migránsmentő szervezeteket

A francia állam jövőre is nagylelkűen támogatja a migránsmentő szervezeteket

Minden eddiginél több pénzt áldoz a költségvetésből a francia állam a migránsmentő szervezetekre, mindezt úgy, hogy az Ocean Viking nevű hajó óriási fiaskót jelent a kormánynak. Azon felül ugyanis, hogy a hajón utazó kiskorúak több mint fele már másnap megszökött, a bíróság a felnőtt bevándorlók többségét is szabadon engedte, ami hatalmas felháborodást váltott ki ellenzéki politikai körökben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 20. 14:58

Amint arról hírügynökségünk a minap beszámolt, Párizs vezetése évek óta bőkezű, 100 000 eurós adománnyal segíti az SOS Mérditerranée migránsmentő civil szervezet munkáját és ez az idén sincs másképp – annak ellenére, hogy a francia főváros komoly anyagi gondokkal küzd, melynek kompenzálására Anne Hidalgo főpolgármester több mint 50 százalékkal megemelte az ingatlanadót. Azonban nem csak a francia főváros, hanem az állam is nagylelkűen szponzorálja a migránsokat segítő egyesületeket és szervezeteket, ugyanis 2023-ban minden eddiginél nagyobb összeget, 736 millió eurót ad nekik a francia kormány, derül ki az Europe 1 cikkéből.

A támogatást az az 1500 migránsokat segítő szervezet kapja, amelyek a belügyminisztérium nyilvántartása szerint támogatják a Franciaországban menedéket kérő bevándorlókat az országba érkezésüktől számítva egészen az adminisztrációs folyamat végéig, élelmiszerrel, menedékkel és egyéb módon segítve őket, tehát menekültügyi és integrációs feladatokat látnak el. A helyzet igencsak ellentmondásos, ugyanis olyan egyesületek is szerepelnek a támogatottak listáján, amelyekkel szemben a kormány előzőleg felettébb kritikus hangot ütött meg.

Ilyen például a France Terre D’Asile nevű szervezet, amely 2021-ben az országba érkezett afgán állampolgárokat segítette, vagy a Calais közelében lévő Grande-Synthe-i migránstábort őrző polgári védelem. Mivel ezek az egyesületek közszolgálati feladatot látnak el, jogosultak az állami támogatásra, ami a belügyminisztérium adatai szerint 736 millióra tehető a 2023-as költségvetés terhére.

A Szenátus jelentéséből kiderül, hogy a fenti összeg jelentős mértékben meghaladja az ideit, ugyanis 2022-ben 579 millió eurót költött a francia kormány a bevándorlási, menekültügyi és integrációs misszió finanszírozására.

A közelmúlt legmegosztóbb migránstémáját generáló Ocean Viking nevű hajó – mely épp a Párizs által támogatott SOS Méditerranée civil szervezet égisze alatt működik – azonban óriási fiaskóvá vált a francia kormány számára. Azon felül ugyanis, hogy a hajón utazó 44 kiskorú közül 26-an már másnap megszöktek az őket befogadó központból, a felnőttek jogi eljárásai során is homokszem került a gépezetbe. Az történt ugyanis, hogy a francia igazságszolgáltatásnak egyszerűen nem volt arra kapacitása, hogy körültekintően megvizsgálja annak a 190 nagykorú menekültnek az ügyét, akiket befogadó központokban helyeztek el addig, amíg elbírálják, hogy helyt adnak-e a menekültkérelmüknek. Kiderült, hogy sem elég bíró, sem elég tolmács, sem elég idő nincs az ügyek megfelelő kivizsgálására, 5 bírának kellett 177 bevándorló esetében döntést hozni arról, hogy kaphatnak-e menekült státuszt vagy ki kell őket toloncolni az országból, az igazságszolgáltatásnak ráadásul erre mindössze 24 óra állt rendelkezésére. Következésképp a Giens-félszigeten lévő befogadó központban elhelyezett 190 migránsból 123-at szabadon engedtek, ami rendkívüli felháborodást váltott ki az ellenzék soraiban.

Éric Zemmour jobboldali politikus a Twitteren kifejtette, hogy Gérald Darmanin francia belügyminiszter bűntudatot keltett a franciákban, mikor azzal indokolta az Ocean Viking migránsainak befogadását, hogy haldokló emberekről volt szó, most azonban ezek a „beteg emberek” kereket oldottak azokból a központokból, ahol Franciaország nagylelkűen befogadta őket.

Zemmour a CNews műsorában arról beszélt, hogy az Ocean Viking kikötési engedélye egy francia kikötőben fordulópont a bevándorlási politikában és a hajó migránsainak befogadásával Franciaország kinyitotta Pandora szelencéjét, hiszen ezek után miért kellene nemet mondani az összes többi menekültnek?

Az egyik legnépszerűbb francia jobboldali politikus, Marine Le Pen is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, azt írta a Twitteren, hogy ha nem lett volna elég a 26 megszökött kiskorú migráns esete, most még az is kiderült, hogy több tucatnyi migráns engedtek szabadon bíróhiány vagy jogi eljárási hiba miatt. Le Pen szerint mindennek az oka az állam összeomlása mellett a francia kormány hozzá nem értése, amely immár semmit sem képes irányítani.

Az Ocean Viking volt az első migránsmentő hajó, amely engedélyt kapott a hatóságoktól, hogy francia földön kössön ki, ám minden jel arra mutat. hogy a francia vezetés lábon lőtte magát a migránsok befogadásával, mivel teljes káosz lett az ügyből.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, government, migrants, ngo, Ocean Viking, support