A francia belügyminiszter beismerte: ő maga is felelős a BL-döntőt megelőző botrányokért

A francia belügyminiszter beismerte: ő maga is felelős a BL-döntőt megelőző botrányokért

A politikus egy interjúban emellett beszélt arról is, hogy valójában a Párizs környéki Seine-Saint-Denis megyében élő bűnelkövetők állnak a labdarúgó meccset övező zavargások hátterében. A belügyminiszter korábban épp ellenkezőleg nyilatkozott az ügyről, hiszen az angol szurkolókat hibáztatta a történtekért.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 29. 10:33

Váratlan fordulatot vett a május végén Párizsban, a Stade de France-ban megrendezett és botrányokkal övezett Bajnokok Ligája döntő ügye. Gérald Darmanin francia belügyminiszter ugyanis az Rtl-nek adott interjújában elnézést kért mindazoktól, akik a rossz szervezés miatt áldozatul estek a rendbontóknak.

A miniszter a riporter kérdésére beismerte, hogy lehetett volna jobb is a rendőri védelem és a helyszín biztosításának szervezése, hozzátéve, hogy ő is felelős a történtekért.

A botrány egy hónapja történt, de a belügyminiszter mindeddig nem beszélt arról, hogy valójában a Párizs környéki Seine-Saint-Denis megyében élő bűnelkövetők állnak a zavargások hátterében. Épp ellenkezőleg, a botrány után az angol szurkolókat hibáztatta Darmanin a történtekért.

A francia belügyminiszter most arról beszélt, hogy a Stade de France-beli zavargások során a hatóságok kudarcot vallottak a bűnözés elleni küzdelemben, hozzátéve, hogy azóta már intézkedett, megduplázta a rendőrség létszámát és átszervezte a prefektúra működését. Azt is elismerte, hogy ezeket az intézkedéseket korábban is megtehette volna.

A Szenátus előtti meghallgatáson Párizs rendőrfőkapitánya, Didier Lallement teljes mértékben magára vállalta a felelősséget a történtekért. A prefektus sorsáról most nem nyilatkozott a belügyminiszter. Annyit azonban elmondott, hogy bűnözés elleni küzdelem még nem érte el a kitűzött célt, annak érdekében pedig sokkal határozottabban kell folytatnia a hatóságoknak a munkát.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

champions league, fiasco, france, gerald darmanin, paris, responsibility