A francia főváros továbbra is bőkezűen támogatja a migránsmentő szervezetet

A francia főváros továbbra is bőkezűen támogatja a migránsmentő szervezetet

A főpolgármester bejelentése alapján az előző évekhez hasonlóan ismét jelentős összeggel segíti a párizsi vezetés az SOS Méditerranée nevű civil szervezetet. Jobboldali politikusok hevesen ellenzik az intézkedést. Egy felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság csaknem 40 százaléka szerint a migránsok fenyegetést jelentenek az ország számára.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 18. 13:39

Több francia önkormányzat, köztük a főváros vezetése is jelentős összeggel támogatja az SOS Méditerranée nevű civil szervezetet. A párizsi vezetés 2016 óta minden évben 100 000 eurót utal át az NGO számlájára, és ez idén sem lesz másként, jelentette be Anne Hidalgo főpolgármester. A városvezető döntését azzal indokolta, hogy az Ocean Viking nevű hajó ismét bebizonyította, hogy az SOS Méditerranée nevű civil szervezet életeket ment, majd hozzátette, hogy rendkívül büszke arra, hogy az önkormányzat többsége megszavazta a 100 000 eurós támogatást.

Ugyanakkor nem minden képviselő járult ehhez hozzá, a republikánusok ellenezték az intézkedést, amit a frakció alelnöke, David Alphand jogi, költségvetési és politikai szempontból is aggályosnak tartott.

A republikánus politikus szerint ha Párizsnak van felesleges 100 000 eurója, akkor azt például a fővárosi bölcsődékre kellene költeni. David Alphand szerint a párizsi városi tanács a támogatás megszavazásával egy olyan rendszert segít, mely akár szándékosan, akár nem, de az embercsempészek bűnözői tevékenységét táplálja.

Ezen a véleményen van Éric Zemmour jobboldali politikus is, aki azt írta a Twitteren, hogy az SOS Méditerranée szervezetet támogató önkormányzatok valójában az embercsempészeket és az európai migránsinváziót támogatják.

Megszólalt a témával kapcsolatban Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés párt elnöke is. Bardella azt írta a Twitteren, hogy a főváros vezetésének sem erkölcsi, sem anyagi korlátja nincs a bevándorlás támogatásában, utalva arra, hogy Anne Hidalgo azt követően jelentette be az NGO számára adandó nagy összegű támogatást, hogy 50 százalékkal megemelte a párizsi ingatlanadót.

Jordan Bardella egy nyiltakozatában a migránsmentő hajókról is beszélt. Véleménye szerint ezeket a hajókat vissza kellene irányítani abba a kikötőbe, ahonnan elindultak, mivel visszatartó erejű bevándorláspolitikára van szükség.

Az elmúlt napokban nagy port kavart az SOS Méditerranée szervezet Ocean Viking nevű hajójának az ügye, mely végül a franciaországi Toulon kikötőjében ért partot, fedélzetén 234 migránssal. A CNews munkatársa, Jean-Marc Morandini riportot szeretett volna készíteni a hajó utasairól, akik jelenleg különböző befogadó központokban vannak. A riporter feltöltött egy felvételt a Twitterre, melyben arról beszél, hogy Var megye rendőrfőnöke nem adott neki engedélyt a forgatásra.

Morandini a felvételen arról is beszámolt, hogy a vöröskereszt által felajánlott cipőket nem fogadták el a migránsok, mondván, hogy nem tetszik nekik és olyan is volt, aki azt kifogásolta, hogy túlságosan elhasznált az adomány.

Ám nem csak a francia jobboldalnak nincs ínyére a migránsok befogadása. Egy felmérésből, melyet a CSA intézet készített a CNews számára, kiderül, hogy a francia lakosság 39 százaléka úgy véli, hogy a migránsok fenyegetést jelentenek az ország számára.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 13 százaléka lehetőséget lát a bevándorlókban, 48 százalék szerint pedig sem lehetőséget, sem fenyegetést nem jelentenek.

A megkérdezettek politikai hozzáállását tekintve a jobboldal szimpatizánsai túlnyomórészt fenyegetésnek tekintik a migránsokat, összességében 75 százalékuk van ezen a véleményen.

Talán nem meglepő, hogy a kormánypárt és a baloldal támogatói körében jóval alacsonyabb ez az arány. A kormánypárti szavazók 34 százaléka tekinti az országra nézve veszélyesnek a bevándorlókat, míg a baloldali szimpatizánsok esetében ez az arány mindössze 15 százalék.

Az Ocean Viking utasai közül mindannyian tartózkodási engedélyt kértek Franciaországban, de nem mindenki maradhat, Gérald Darmanin belügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy a 234 főből 44-et kiutasít az országból. A miniszter elmondása szerint erre rögtön sort kerítenek, amint a szóban forgó személyek egészségi állapota lehetővé teszi a kitoloncolásukat, írja a Le Monde nevű lap.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

financial support, france, migrants, Ocean Viking, paris, sos méditerranée