A francia kormány jelentős előnyöket biztosított a pandémia idején a külföldieknek – videó

A francia kormány jelentős előnyöket biztosított a pandémia idején a külföldieknek – videó

Az illetékes államtitkár elárulta, hogy a koronavírus-járvány idején a Belügyminisztérium utasította a prefektusokat, hogy tegyék könnyebbé és gyorsabbá a francia állampolgárság megszerzését azon munkavállalók számára, akik aktívan hozzájárultak a pandémia elleni küzdelemhez. A francia kormány a napokban terjeszti a Minisztertanács elé azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban külföldiekkel oldanák meg a helyzetet.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 31. 12:17

Amint az ismeretes, Franciaországban óriási káosz volt a koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020-ban, a helyzetet úgy próbálta konszolidálni a kormány, hogy jelentős engedményeket eszközölt a frontvonalban dolgozó külföldi munkavállalók számára.

Marlène Schiappa államtitkár – aki a szóban forgó időszak alatt állampolgárságért felelős delegált miniszterként tevékenykedett – a France Info-nak adott interjújában elárulta, hogy a pandémia idején 25 000 olyan külföldi munkavállaló kapott a francia kormánytól állampolgárságot, akik a legkritikusabb területeken vállaltak munkát, többek között kukásokról, pénztárosokról és egészségügyi dolgozókról van szó.

Az államtitkár azt nem részletezte, hogy milyen periódusra vonatkozik a fent említett 25 000 személy honosítása, csupán annyit mondott, hogy az elmúlt években ennyien kaptak francia állampolgárságot a koronavírus elleni küzdelemben való aktív részvételüknek köszönhetően.

A történtekről beszámoló Le Figaro cikkéből kiderült, hogy a Belügyminisztérium még 2020 szeptemberében arra utasította a prefektusokat, hogy tegyék könnyebbé és gyorsabbá azok számára a francia állampolgárság megszerzését, akik a frontvonalban dolgoznak a pandémia idején. A miniszteri rendelet értelmében a korábbi öt helyett már két, Franciaországban töltött év után megkaphatták az állampolgárságot a legkritikusabb szektorokban dolgozó külföldi állampolgárok. Többek között a szemétszállítás, kereskedelem, egészségügy és a gyermekfelügyelet területén dolgozókról van szó. A gyorsított eljáráshoz elég volt annyi, hogy a szóban forgó illető munkahelyi felettese a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával írásban igazolja a munkavállaló aktív elkötelezettségét.

A fenti téma nem először kerül előtérbe, a politikus 2021-ben már sort kerített egy ceremóniára, mely során a Pantheonban 12 012 külföldi kapta meg a francia állampolgárságot, mindannyian a koronavírus elleni küzdelemben való aktív részvételük révén, gyorsított eljárás keretén belül váltak franciákká. A dokumentumból az is kiderül, hogy egy évvel a rendelkezés bejelentését követően összesen 16 381 állampolgársági kérelmet nyújtottak be a prefektúrához Franciaország-szerte és ebből 12 ezren meg is kapták azt.

A francia kormány azonban nem csak azoknak a külföldieknek kíván kedvezni, akik a koronavírus idején a frontvonalban dolgoztak. Mivel az országban súlyos munkaerőhiánnyal küzd több szektor is, a francia vezetés ezeken a területeken is külföldi munkavállalókkal oldaná meg a helyzetet.

Gérald Darmanin belügyminiszter még tavaly decemberben beszélt arról a parlamentben, hogy egy új törvényjavaslattal felgyorsítanák a bűnelkövető külföldiek kitoloncolási eljárását, azokat a dokumentumokkal nem rendelkező személyeket viszont integrálnák a társadalomba, akik dolgozni szeretnének, ideiglenes tartózkodási engedéllyel könnyítve a helyzetüket.

A francia kormány törvényjavaslata várhatóan nagy vitákat eredményez majd a parlementben, ugyanis az ellenzék egyértelműen kinyilvánította az ezzel kapcsolatos ellenérzéseit.

A Republikánus párt részéről Bruno Retailleau arról beszélt egy interjúban, hogy nem áll szándékában megszavazni a bevándorlási törvényt, ami automatikusan tartózkodási engedélyhez juttatná azokat a külföldi állampolgárokat, akiknek korábban elutasították a menedékkérelmét.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen szintén ellenzi a szóban forgó törvényjavaslatot, véleménye szerint a franciák többsége úgy gondolja, hogy a bevándorlást meg kell állítani, hozzátéve, hogy a lakosság szerint a jelenleg regnáló francia kormány képtelen a bevándorlás szabályozására, Marine Le Pen szerint ezért demokratikus úton, népszavazással kellene dönteni erről az alapvető kérdésről.

E témával kapcsolatban Élisabeth Borne miniszterelnök korábban kijelentette, hogy a francia kormány álláspontja szerint a zéró bevándorlás nem lehetséges, de nem is kívánatos.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

covid-19, foreigners, france, french citizenship, marlene schiappa