A francia kormány megújult intézkedésekkel védené 2023-ban a lakosság vásárlóerejét

A francia kormány megújult intézkedésekkel védené 2023-ban a lakosság vásárlóerejét

Az államháztartási miniszter elmondása alapján a francia kormány a jövő évre vonatkozóan is blokkolni kívánja energiaárakat annak érdekében, hogy megvédje a lakosság vásárlóerejét az egyre emelkedő árakkal szemben. Az ársapka nélkül jövőre legalább a duplájára nőne a gáz és az áram ára, ami jelentős többletköltséget jelentene a háztartásoknak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 5. 13:08

Az egyre növekvő inflációval szemben, a lakosság vásárlóerejének védelme érdekében 2023-ra is átfogó intézkedéseket tervez a francia kormány. Gabriel Attal államháztartási miniszter bejelentése alapján meg kívánják hosszabbítani a jelenleg is érvényben lévő ársapkát, a politikus a France Inter-nek beszélt a témáról. A miniszter elmondása szerint az infláció továbbra is valóság marad a franciák mindennapi életében, ezért, mivel az ukrajnai háború következményei egyre nagyobb súllyal nehezednek a lakosság vásárlóerejére, a kormány azon dolgozik, hogy kiterjessze az árak maximalizálására vonatkozó intézkedéseket. A politikus arról is beszámolt, hogy az intézkedéseket megújult formában kívánják bevezetni, a rendszer kiterjesztésének módjáról azonban egyelőre nem ismertek a részletek, erről a későbbiekben dönt majd a francia kormány.

Gabriel Attal kiemelte, hogy 2022-ben a lakosság számára mindössze 4 százalékkal drágult az áram, míg a piaci árak és az infláció alapján 40 százalékkal kellett volna emelkednie. A miniszter jelenleg a jövő évi költségvetésen dolgozik annak érdekében, hogy elkerüljék az energiaszámlák teljes elszabadulását és az állami költségvetés összeomlását. Attal hozzátette, hogy az ársapka 2022-ben 24 milliárd eurós költséget jelentett az államnak, ám arról is beszámolt, hogy az intézkedések meghosszabbítása és kiterjesztése nem jelenti azt, hogy a lakosság részéről nem lesz szükség erőfeszítésekre.

Az államháztartási miniszter Bruno Le Maire pénzügyminiszter minap tett kijelentését felidézve hangsúlyozta, hogy ha a kormány nem tenne semmit az inflációval szemben, akkor 2023-ban a villanyszámla átlagosan 100 százalékkal emelkedne, ami háztartásonként átlagosan 120 eurós többletköltséget jelent. Attal elmondása alapján ezért a kormány a villamos energia árát blokkolni fogja, bizonyos mértékű emelés mellett. Leszögezte, hogy a bevezetésre kerülő intézkedések nagyságrendileg hasonlóak lesznek a 2022-es ársapka kiszámításánál használt számadatokhoz, kiemelve, hogy a francia lakosságnak az idei évben regisztrált 40 százalékos energia áremelkedéssel szemben csak 10 százalékos drágulást kellett elviselnie.

A kormány intézkedéseiről szóló részleteket egyelőre nem közölték, a végső döntés az elkövetkező napokban várható, a kormány mindenesetre leszögezte, nem hagyja, hogy a lakosok önerőből szálljanak szembe az inflációval. Ezt támasztja alá Élisabeth Borne miniszterelnök azon kijelentése is, amit a Le Parisien nevű lapnak adott interjújában tett még augusztus végén. A francia kormányfő ugyanis ígéretet tett arra, hogy nem fogják hagyni, hogy a lakosságon csattanjon az ostor, az árak robbanásszerű emelkedését semmiképp nem fogja engedni a francia vezetés. Hozzátette, hogy a kormány különös figyelmet kíván szentelni a leginkább rászorulóknak nyújtandó támogatásoknak, ám részleteket egyelőre erről sem közölt.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy tarif shield, extension, france, inflation, measures