A lakosság közel fele nem érzi magát biztonságban a tömegközlekedési eszközökön

A lakosság közel fele nem érzi magát biztonságban a tömegközlekedési eszközökön

Egy felmérés szerint ez az arány a párizsi régióban még rosszabb, ott a válaszadók fele úgy gondolja, nem biztonságos a tömegközlekedés. Ezt támasztja alá a belügyminisztérium jelentése is, melyből kiderül, hogy a tavalyi évben nőtt a lopások és erőszakos cselekedetek száma, ezért a belügyminiszter megduplázza a rendfenntartók számát.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 15. 16:01

Félnek a franciák a tömegközlekedési eszközökön, derül ki a CSA Intézet legújabb felméréséből, melyet a CNews hírtelevízió számára készített. A válaszadók 46 százaléka ugyanis nemmel felelt arra kérdésre, hogy biztonságban érzi-e magát tömegközlekedéssel utazva. Az arány a nők esetében még magasabb, 49 százalékuk nem érzi biztonságosnak a tömegközlekedést, a férfiak esetében 42 százalék válaszolt hasonlóképpen.

Fontos megjegyezni, hogy a legfiatalabb megkérdezett korosztály, a 18 és 24 év közöttiek közül válaszolták a legtöbben, szám szerint 54 százalékos arányban azt, hogy nem érzik magukat biztonságban a metrón, buszon vagy villamoson.

A felmérést elvégezték célzottan a Párizshoz közeli Île-de France régióban is és kiderült, hogy a főváros környékén élők 50 százaléka nem érzi magát biztonságban a metrón vagy villamoson, Párizsban és vonzáskörzetében tehát nagyobb arányban tartanak a tömegközlekedés biztonságának hiányától, mint az ország egyéb részein. Ezt alátámasztja a közelmúltban történt késelés, mely során egy, az országból kiutasítási határozattal rendelkező líbiai bevándorló hat embert, köztük egy rendőrt sebesített meg a Gare du Norc nevű forgalmas pályaudvaron.

Valóban egyre rosszabb a helyzet a francia tömegközlekedésben, ezt tulajdonképpen a belügyminisztérium adatai is igazolják. A 2022 szeptemberében kiadott jelentésből kiderül, hogy 2021-ben országszerte csaknem 122 170-en estek lopás vagy erőszak áldozatává valamelyik tömegközlekedési eszközön, ami 4 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Ami az elkövetőket illeti, túlnyomó többségben, 88 százalékban férfiak a tettesek és a rablók több mint fele, 56 százalék külföldi állampolgár, közülük jelentős arányban, 36 százalékban kiskorúként nyilvántartott személyek kerülnek ki. A 18 év alatti elkövetők jellemzően inkább erőszak nélküli lopást követ el és általában szervezett bandák tagjaiként tevékenykednek az úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorlók.

A francia tömegközlekedésben tapasztalt helyzet romlására reagált a belügyminiszter Gérald Darmanin is, aki a 20 minutes nevű hírportálnak adott interjújában tavaly november végén arról beszélt, hogy megduplázza a tömegközlekedésben dolgozó rendfenntartók létszámát. A miniszter elmondása alapján 1835 további rendőrt és csendőrt vezényelnek terepre, köztük 200-at Párizsban. Gérald Darmanin elárulta, hogy nyolc nagyvárosban specializált egységeket hoznak létre, 37 további városban pedig rendfenntartó brigádokat szerveznek. Darmanin arról is beszámolt, hogy a hatóságok már most készülnek a 2024-es párizsi olimpiára, és mivel a világ minden tájáról tömegesen érkeznek majd a nézők, akik tömegközlekedést fognak használni, közlekedésbiztonsági szolgálatot létesítenek és rendőrőrsöket állítanak fel a pályaudvarokon, hogy megkönnyítsék a panaszok felvételét és az ügyintézést. Hozzátéve, hogy a rendőrök külföldről is kapnak majd erősítést az olimpia idejére.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, gerald darmanin, insecurity, public transport, survey