A francia miniszterelnök intézkedéseket ígért az infláció megfékezése érdekében

A francia miniszterelnök intézkedéseket ígért az infláció megfékezése érdekében

A francia kormány négy fő témával kapcsolatban kíván új intézkedéseket bevezetni az egyre növekvő inflációval szemben. Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentése alapján bonyolult a gazdasági és nemzetközi kontextus, az infláció az egész országot érinti, a helyzetet pedig tovább tetézi az ukrajnai háború, mely miatt kétségessé vált, hogy az országban lesz-e elegendő gáz és áram a téli időszakban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 2. 18:31

Franciaországban elszabadult az infláció, ezért a kormány kénytelen válaszlépéseket tenni a lakosság vásárlóerejének javítása érdekében.

Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentése alapján bonyolult a gazdasági és nemzetközi kontextus, az infláció az egész országot érinti, a helyzetet pedig tovább tetézi az ukrajnai háború, mely miatt kétségessé vált, hogy az országban lesz-e elegendő gáz és áram a téli időszakban.

A kormányfő új törvényjavaslatokat és intézkedéseket ígért az infláció megfékezése érdekében, elmondása alapján hamarosan előterjeszti a kormány azt a 60 prioritásból álló intézkedéscsomagot, amely négy fő téma, az ökológiai átmenet, a teljes foglalkoztatás, a szuverenitás és az esélyegyenlőség köré csoportosul. Élisabeth Borne kiemelte, hogy sem az államadósságot, sem az adót nem kívánják emelni, ugyanakkor

nem zárt ki egy esetleges gázhiányt, melyre szerinte valós esély van.

A kormányfő által említett intézkedés sorozat szeptemberben veszi kezdetét, első lépésként a munkanélküliségi biztosítással, a megújuló energiaforrások fejlesztésével és a belügyminisztérium államháztartási tervével kíván foglalkozni a francia kormány, derül ki a Le Parisien nevű lap cikkéből.

Ami a szeptember 1-től életbe lépő intézkedéseket illeti, a kormány 18 centről 30-ra emeli a literenkénti üzemanyag-kedvezményt, ez az engedmény októberig lesz érvényben, azt követően az év végéig literenként 10 eurócent lesz az árengedmény. Szintén megemelik az alkalmazottak számára adható étkezési utalványok felső határát is, a France Info úgy tudja, hogy 19-ről 25 euróra emelkedik az utalványok értékbe, ebben az összegben vásárolhatnak a munkavállalók élelmiszert vagy költhetnek az éttermekben, a megemelt összeg a jövő év végéig lesz érvényben. A szeptemberi iskolakezdést iskolakezdési támogatással és rendkívüli iskolakezdési pótlékkal igyekszik megkönnyíteni a családok számára a francia kormány.

A fent említett intézkedéseken kívül továbbra is érvényben van az energiaárak maximalizálása, amiről már korábban úgy nyilatkozott a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is, hogy nem tartható fent a végtelenségig. Bruno Le Maire gazdasági miniszter ugyanakkor a Les Échos nevű gazdasági lapnak adott interjújában azt mondta, hogy az ársapka nélkül az energiaárak a duplájára fognak emelkedni 2023-ban, ami háztartásonként havonta átlagosan 120 eurós többletkiadást jelent. A kormány által meghatározott 4 százalékos tarifaemelkedés az év végéig marad érvényben, 2023-ban pedig fokozatos emelésre kell majd számítani, a kormány célja ugyanis az energiaárak robbanásszerű emelkedésének elkerülése, mindazonáltal a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy jövőre többet kell fizetniük a gázért és a villanyért.

Reagált a kormány által bejelentett intézkedésekre az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus, Marine Le Pen is, aki egy levélben arra kérte a miniszterelnököt, hogy hívjon össze rendkívüli parlamenti ülést annak érdekében, hogy a képviselők megvitathassák a bevezetni kívánt intézkedéseket és szavazhassanak róluk. Az ellenzéki politikus a Twitteren közzétett levelében kiemeli, hogy a jelenlegi súlyos válság okai az Európai Bizottság által meghozott abszurd döntések, amelyeken semmit nem javított a francia kormány által folytatott energiapolitika.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bruno le maire, draft law, elisabteh borne, france, inflation, new measures