A francia rendőrség szélmalomharcot vív az igazoltatásnak ellenszegülő sofőrökkel szemben – videó

A francia rendőrség szélmalomharcot vív az igazoltatásnak ellenszegülő sofőrökkel szemben – videó

Az utóbbi időszakban ugrásszerűen megnőtt azoknak az eseteknek a száma, mikor a rendőrség által igazoltatni kívánt sofőr nem áll meg, hanem gázt ad és a rendőrök felé hajt, több tragédia is történt már emiatt. Annak ellenére, hogy a rendőrök csak a legritkább esetben használnak fegyvert az ámokfutó sofőrök megfékezésére, a baloldal mégis gyilkosnak titulálta őket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 15. 08:56

Franciaországban egyre több balesetet és ennélfogva egyre nagyobb problémát jelent az a jelenség, amit az igazoltatás megtagadása kifejezéssel ismer és mutat be a sajtó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatóságok által igazoltatni kívánt jármű vezetője nem áll meg, hanem jobb esetben csak egyszerűen tovább hajt, de egyre többször fordul elő, hogy szánt szándékkal a rendőrök felé fordul és megpróbálja elgázolni őket.

A France Info cikkéből kiderül, hogy egy év leforgása alatt több mint 26 000 ilyen esetet regisztráltak és mindössze 200 alkalommal használtak a rendőrök vagy csendőrök fegyvert. A Le Figaro már 2020 augusztusában arról írt, hogy Franciaországban 30 percenként történik ilyen jellegű incidens, a kábítószeres befolyás alatt álló sofőrök ugyanis sok esetben nem haboznak a rendőrök ellen fordítani járművüket. A helyzet azóta sem javult, sőt, épp ellenkezőleg, inkább még rosszabb lett.

Bár Gérald Darmanin belügyminiszter a rendőröket ért erőszakos cselekedetek kapcsán tavaly februárban szigorúbb fellépést ígért, mivel szerinte az, aki a rendőrökre támad, tulajdonképpen a Francia Köztársaság ellen vét, érdemben nem igazán történt semmi a rendőrök védelme érdekében.


A belügyminiszter ígérete ellenére sem sikerült megfékezni a rendőrellenes támadásokat, Linda Kebbab, az Unité SGP Police nevű rendőrszakszervezet képviselője májusban arról beszélt, hogy a francia rendőröket nap mint nap támadások érik, mégsem nyújt nekik megfelelő védelmet az állam.

A közúti ellenőrzés során ellenszegülő és a rendőrök ellen forduló sofőrök által elkövetett támadások száma látványosan megugrott az utóbbi időben és rendkívül sok kérdést vetett fel az, hogy a rendőrök jogosan használhatják-e a fegyverüket abban az esetben, ha az életük veszélyben van. A CNews hírtelevízió megbízásából felmérést készített ezzel kapcsolatban a CSA Intézet és kiderült, hogy a lakosság túlnyomó többsége, 94 százalék helyesli azt, hogy a rendőrök használhassák a szolgálati fegyverüket abban az esetben, ha jogos önvédelemre kényszerülnek.

A párt elnöke, Jean-Luc Mélenchon június elején egészen konkrétan azt nyilatkozta, hogy a rendőrség öl, miután Párizsban lelőttek egy sofőrt, aki nem volt hajlandó az igazoltatásnál megállni és kis híján elgázolta őket. Az autó sofőrje életét vesztette, utasa pedig súlyosan megsérült.

A legutóbbi halállal végződő incidens Nizzában történt szeptember 7-én, amikor egy lopott autót vezető 24 éves tunéziai férfi nem állt meg és többször is megpróbálta elgázolni a rendőröket, míg végül egyikük fegyvert rántott és lelőtte a sofőrt. Az akcióról, melyben két rendőr is megsérült, felvétel készült, az elkövetőről pedig később kiderült, hogy visszaeső bűnöző.

Az érem másik oldala is hozzátartozik ugyanakkor az igazsághoz, rendkívül sok esetben súlyos sérülést szenvednek azok a rendőrök, akiknek nem engedelmeskednek az igazoltatni kívánt járművek sofőrjei, a legutóbbi eset pár nappal ezelőtt történt a Párizzsal szomszédos Yvelines megyében, ahol egy ámokfutó sofőr métereken keresztül az autó mellett vontatta az őt megállásra felszólító rendőrt, aki könnyebb sérüléseket szenvedett az incidens során.

Nem voltak azonban ilyen szerencsések azok a járókelők, akiket szeptember elején gázolt el egy 32 éves ittas sofőr Toulouse-ban, az Actu17.fr értesülései szerint a kilenc elgázolt személy közül négyen olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházi ellátásra volt szükségük.

A történtekkel kapcsolatban Matthieu Valet, az SICP független rendőrszakszervezet szóvivője feltette a Twitteren a kérdést, hogy vajon hány további áldozata lett volna a sofőrnek, ha nem fékezi meg a rendőrség? Leszögezte továbbá, hogy nem a rendőrség az, aki gyilkol, hanem az igazoltatásnak ellenszegülő gazemberek, hozzátéve, hogy az ártatlan áldozatok élete előbbre való, mint a bűnelkövetőké.

A rendőrszakszervezet szóvivője a BFMTV-nek adott nyilatkozatában egyenesen hazugságnak nevezte azt a szlogent, mely szerint a rendőrség öl. Mathieu Valet kifejtette, hogy a rendőrök azokra a bűnelkövetőkre lőnek rá, akik az általuk vezetett járművet fegyverként használják, hogy megöljék vele a rendőröket. Hozzátette, hogy amikor egy rendőrnek választania kell a saját élete és a bűnöző élete között, a választás nyilvánvaló kell hogy legyen.


Mathieu Valet egy másik, a CNews-nak adott interjújában azt is kiemelte, hogy az ártatlanság vélelme a rendőröket is megilleti.


A témával kapcsolatban Gérald Darmanin a legutóbbi haláleset óta nem nyilatkozott, csupán egy bejegyzést tett közzé a Twitteren, mely szerint a CRS francia rohamrendőrség sorait 11 új mozgó egységgel bővítik, melyek az ország területén bárhol bevethetőek lesznek.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, gerald darmanin, police, refusal to comply, use of firearms