A franciák szerint a rendőröknek joguk van használni a fegyverüket, ha veszélyben vannak

Szinte a teljes lakosság egyetért azzal, hogy a rendőrök megvédjék magukat, derül ki egy friss felmérésből. Korábban egy rendőrszakszervezeti tag arról beszélt, hogy bár a francia állam dolga lenne a megtámadott rendőrök védelme, ezt nem látják el. Franciaországban elképesztő méreteket ölt a rendőrök elleni támadások száma, naponta átlagosan 85 ilyen jellegű támadás történik.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 25. 16:25

A CSA közvélemény-kutató CNEWS számára készített felméréséből kiderül, hogy

a franciák 94 százaléka úgy véli, hogy a rendőröknek „joguk van használni szolgálati fegyverüket, ha életveszélyben vannak”.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 61 százaléka szerint a rendőröknek „teljesen” igazuk van, ha önvédelemből lőnek. 33 százalékuk úgy vélte, hogy „inkább” jogosan használják ilyen esetben a fegyverüket, míg 4 százalékuk szerint „inkább nem” és 2 százalékuk szerint pedig „egyáltalán nem” jogos ilyen esetben a fegyverhasználat.

Kép forrása: CNEWS

Az önvédelem helyzetét szigorú törvény írja elő Franciaországban, különösen a rendőrök és a csendőrök esetében. A 2017 márciusa óta hatályos belbiztonsági törvénykönyv szerint „abszolút szükség esetén és szigorúan arányos módon” használhatják fegyverüket. Ilyen eset, ha életüket vagy testi épségüket (vagy másokét) fegyverrel fenyegetik, ha bántalmazzák őket, ha más módon nem tudják megvédeni az általuk biztosított helyiségeket vagy a rájuk bízott személyeket, de ezekben az esetekben csak két felszólítást követően használható fegyver. Szintén jogos a fegyverhasználat, ha más módon nem tudnak kényszeríteni egy olyan járművet vagy közlekedési eszközt megállásra, amelynek vezetője nem engedelmeskedik, és amelynek utasai menekülés közben valószínűleg életüket vagy testi épségüket veszélyeztetik. Ekkor szintén két felszólítás után vethető be a lőfegyver. És akkor is lőhetnek, ha meg akarják akadályozni, hogy egy személy megismételje az éppen elkövetett gyilkosságokat vagy gyilkossági kísérleteket.

A felmérés részletes eredményei azt mutatják, hogy a 18-24 évesek azok, akik a legkevésbé támogatják, hogy a rendőrség önvédelemből fegyvert használjon, bár ennek a csoportnak is csak 15 százaléka ellenezte. A 25 éves és idősebb válaszadók eredményei viszonylag közel állnak egymáshoz, a kedvező értékek 93 és 96 százalék között mozognak.

A francia rendőrök helyzete gyakran visszatérő téma, mivel

Franciaországban elképesztő méreteket ölt a rendőrök elleni támadások száma, naponta átlagosan 85 ilyen jellegű támadás történik.

Linda Kebbab, az Unité SGP Police nevű rendőrszakszervezet képviselője ezzel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy a francia rendőröket nap mint nap támadások érik, mégsem nyújt nekik megfelelő védelmet az állam.

Szerinte munkáltatóként a francia állam feladata lenne a rendőrök védelmének biztosítása, ha bármilyen erőszaknak vannak kitéve. Manapság azonban a rendőröknek állandóan alkudozniuk kell a vezetőséggel azért, hogy fizessék ki az ügyvédi és orvosi költségeket, valamint a rendőrök és családtagjaik szociális és pszichológiai ellátásának költségeit. Kebbab azt mondta: ma Franciaországban a rendőrség védelme szinte egyáltalán nem is létezik.

NAGYVILÁG

Címkék:

attack, france, police