A francia tömegközlekedést is elérte az energiaválság

A francia tömegközlekedést is elérte az energiaválság

Több nagyvárosban is komoly fejtörést okoz a tömegközlekedést üzemeltetőknek az energiaárak ugrásszerű megemelkedése. Egyes helyeken járatritkítással, máshol a menetjegyek árának megemelésével próbálják enyhíteni a megnövekedett kiadások okozta veszteséget.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 24. 08:00

A begyűrűző energiaválság és az árak ugrásszerű emelkedése nem kíméli a francia tömegközlekedési vállalatokat sem. Van olyan város, ahol az üzemeltető cég számlái előreláthatóan a négyszeresére nőnek jövőre. A 20 minutes nevű hírportál számolt be róla, hogy a tömegközlekedési eszközökön nem lehet úgy spórolni, ahogy egy épület esetében, példaként említve a Strasbourg-i Egyetem esetét, amiről hírügynökségünk is beszámolt. Az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a téli időszakban a tervezett szüneteken felül további két hétre bezárják az egyetem épületeit, így kívánnak spórolni a fűtéssel. A közlekedési vállalatok azonban felhívják rá a figyelmet, hogy egy metró vagy villamos esetében ez nem megoldható, mivel a tömegközlekedés lehetőségét folyamatosan biztosítani kell.

A toulouse-i tömegközlekedési vállalat, a Tisséo Collectivités elnöke, Jean-Michel Lattes a sajtó kérdésére elárulta, hogy 2022-ben 6 millió euró volt a vállalat villanyszámlája és, mivel a szerződésük a szolgáltatóval az év végén lejár, a feltételek újratárgyalására van szükség. Azt is elmondta a sajtónak a Tisséo vezetője, hogy nagyon nehéz helyzettel kell majd megbirkózniuk, mivel előzetes becslések alapján a vállalat rezsiköltségei jövőre akár a 24 millió eurót is elérhetik, vagyis a négyszeresére emelkednek a kifizetendő költségek. A cég vezetője két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a veszteség csökkentése érdekében, az első a jegyárak megemelése lenne, de a többletköltségeknek a felhasználókra való hárítása a jelenlegi inflációs helyzetben rendkívül népszerűtlen döntés lenne, ezért inkább a járatritkításban gondolkodnak, mivel momentán kevesebb, mint két perces időközönként közlekednek a szerelvények.

A nyugat-franciaországi nagyváros, Bordeaux szintén hasonló gondokkal küzd, a Keolis nevű tömegközlekedési vállalat vezetőjének elmondása alapján a gáz ára háromszorosára, az áramé pedig öt-hatszorosára nőtt, ezért a többletköltségek 2023-ban elérhetik akár a huszonötmillió eurót is.

A cég alelnöke, Béatrice de François kiemelte, hogy a városban immár három éve nem volt áremelés, ezért a tömegközlekedési vállalat vezetése ebben látja a megoldást a kármentésre. A vállalat legfeljebb két százalékos áremelést tervez, a cég alelnöke ugyanakkor hozzátette, hogy még nem született döntés az ügyben.

A Párizs környéki Ile-de-France régióban működő tömegközlekedési vállalatok is nehéz helyzetbe kerültek a megemelkedett energiaárak miatt, ezért az itteni üzemeltetők az áfa csökkentésében látják a megoldást. A régió elnöke, Valérie Pécresse nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi 10-ről 5,5-re csökkentsék az áfát a tömegközlekedés esetében, ez az az intézkedés, amelyet az ország összes közlekedési hálózatát összefogó szövetség, a Közlekedésért Felelős Hatósági Csoport is szeretne elérni. A szervezet ez ügyben a kormányhoz kíván fordulni, amint megkapta a visszajelzést az összes tagjától.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy prices, france, public transport, rising prices, solutions