A franciák attól tartanak, hogy a hatóságok nem tudják garantálni a biztonságot az olimpia idején

A franciák attól tartanak, hogy a hatóságok nem tudják garantálni a biztonságot az olimpia idején

A május végén történt botrányos BL-döntő után a lakosság úgy érzi, hogy a hatóságok nem képesek biztosítani az olyan nagyszabású sportrendezvények helyszíneit, mint egy világbajnokság vagy az olimpiai játékok, amit 2024-ben a francia fővárosban rendeznek meg.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 28. 16:44

Nem igazán bíznak a franciák a végrehajtó hatalom hatékonyságában, derül ki egy friss felmérésből, amit az Odoxa közvélemény-kutató intézet készített a Le Figaro megbízásából. A felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka úgy érzi, hogy a hatóságok nem fogják tudni garantálni a biztonságot az elkövetkező pár év két legnagyobb franciaországi sporteseménye, a 2023-as rögbi világbajnokság és a 2024-es olimpiai játékok idején.

A cikkből az is kiderül, hogy a francia lakosság szerint a május végén történt Bajnokok Ligája döntő előtt a Stade de France nevű stadionban történt zavargások rendkívül rossz színben tüntetik fel az országot, 90 százalékuk szerint a világban mindenhol úgy vélik, hogy Franciaország nem biztonságos, a megkérdezettek 73 százaléka pedig kifejezetten dühös a történtek miatt.

Mint ismeretes, a május 28-án megrendezett labdarúgó mérkőzést biztosító rendőrök nem tudták megfelelően ellátni a feladatukat. Teljes volt a káosz, sok szurkoló nem tudta időben elfoglalni a helyét a lelátókon és olyanok is voltak, akiknek nem volt jegyük, így a kerítésen másztak át, hogy bejussanak a stadionba. A kaotikus helyzet miatt több mint fél órás késéssel tudták csak elkezdeni a mérkőzést.

Gérald Darmanin belügyminiszter az angol focidrukkereket okolta a rendbontásért, ám a helyszínen készült felvételeken látszott, hogy a zavargást valójában a Párizs külvárosában élő, migránsbandák tagjai kezdték.

A botrány miatt a Szenátus bizottsága beidézte meghallgatásra Gérald Darmanin belügyminisztert és Didier Lallement párizsi rendőrfőnököt is, aki teljes egészében magára vállalta a felelősséget a történtek miatt. Gyakorlatilag beismerte, hogy nem voltak megfelelőek az előkészületek. Arról is beszélt, hogy a rendőrség kudarcot vallott, mert nem tudták megfelelően biztosítani a nézők biztonságát és ezáltal megingott az ország imázsa.

További botrányt okozott az a tény, hogy a Stade de France területén belül elhelyezett 220 biztonsági kamera helyszínen készült perdöntő felvételei megsemmisültek. A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) egyik vezetője, Erwan Le Prévost elmondása alapján mivel a bíróság nem kérte ki időben a képsorokat, azok hét nap után automatikusan törlődtek a rendszerből.

A Stade de France botránya tehát megérintette egész Franciaországot és a lakosság úgy véli, hogy a szervezetlenség és a közbiztonság hiánya rendkívül rossz fényt vet az országra nemzetközi szinten. Az Odoxa felmérésében részt vevők nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha videós megfigyelőrendszert alkalmaznának a sporteseményeken, sőt, bizonyos esetekben a drónok használatát is jó ötletnek tartják, valamint azt szeretnék, hogy nagyobb létszámban legyenek jelen a nagy sportrendezvényeken a rendőrök.

A Le Figaro kiemeli, hogy a franciák aggodalma tágabb értelemben a mindennapi életre is kiterjed, mivel a lakosság jelentős része szerint nem megfelelő az országban a közbiztonság. A megkérdezettek 68 százaléka nem bízik benne, hogy Emmanuel Macronnak sikerül megbirkózni a bűnözéssel és visszaszorítani a betörések és a bántalmazások számát.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

2024, concern, france, gerald darmanin, insecurity, olimpic games