A franciák többsége bízik a rendőrségben

Egy felmérés szerint a francia lakosság csaknem 70 százaléka bízik a rendőrökben és sokan úgy gondolják, hogy a rendőri erőszak nem jelentős. A kormánypárti szavazók körében ennél nagyobb az arány, a baloldal támogatói azonban kevésbé bíznak a rendőrségben és szerintük a rendőri erőszak rendszerszintű jelenség. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság többsége a vezetést tartja felelősnek a társadalmi konfliktusokért.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 30. 18:35

A francia lakosság nagy része, egész pontosan 69 százaléka bízik a rendőrségben, derül ki abból a felmérésből, melyet az Elabe közvélemény-kutató intézet készített a BFMTV megbízásából.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság túlnyomó része, 80 százalék bízik a hadseregben, 76 százalék pedig a csendőrségben, az igazságszolgáltatás esetében azonban a bizalmatlanság dominál, mindössze 44 százalék szavazott neki bizalmat.

Ami a válaszadók politikai hovatartozását illeti, a kormánypárt szavazóinak túlnyomó többsége, 82 százalék bízik a rendőrségben, ez az arány a jobboldali Marine Le Pen támogatói esetében 71 százalék, a baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak többsége, 57 százalék viszont nem bízik a rendőrségben.

A megkérdezettek életkorát illetően a 35 felettiek esetében a legnagyobb mértékű, 72 százalékos a rendőrségbe vetett bizalom, a 35 év alattiak körében mindössze 57 százalék.

A felmérés készítői rákérdeztek a válaszadók véleményére a rendőri erőszakkal kapcsolatban is és kiderült, hogy a megkérdezettek 62 százaléka szerint nem jelentős a rendőrség által alkalmazott erőszak a tüntetések során és azt is csak a rendőrök egy kis része követi el.

A kormánypárt támogatóinak 75 százaléka látja úgy, hogy nem jelentős a rendőrség által alkalmazott erőszak, a jobboldali szavazók körében ez az arány 64 százalék. Ezzel szemben azonban a baloldali szimpatizánsok több mint fele, 58 százalék szerint a rendőri erőszak rendszerszintű jelenség Franciaországban. A megkérdezett fiatalok 47 százaléka szintén úgy véli, hogy a rendőri erőszak általános jelenség az országban.

Az Elabe rákérdezett a válaszadók nyugdíjreformmal kapcsolatos véleményére is és kiderült, hogy a lakosság 73 százaléka szerint a kormánynak vissza kellene azt vonnia annak érdekében, hogy megszűnjenek végre a blokádok és a sztrájk. Ezzel szemben 26 azonban úgy gondolja, hogy a kormánynak nem szabad engednie, még akkor sem, ha a tovább folytatódnak a társadalmi megmozdulások. Az aktív dolgozók 77, a nyugdíjasok 63 százaléka a nyugdíjreform visszavonása mellett voksolt, a 35 év alattiak esetében ez az arány jóval magasabb, 83 százalék. A válaszadók politikai szimpátiája szerint leginkább a baloldali Jean-Luc Mélenchon támogatói ellenzik a reformot, 89 százalék szerint a kormánynak vissza kéne azt vonnia és a jobboldali Marine Le Pen szavazóinak 87 százaléka szintén ezen a véleményen van. Emmanuel Macron hívei körében ez az arány 56 százalék, tehát az államfő támogatóinak is több mint a fele a nyugdíjreform ellen van.

A megkérdezettek 69 százaléka szerint Emmanuel Macronnak és a kormánynak fel kellene függesztenie a nyugdíjreformot, különös tekintettel a nyugdíjkorhatár 64 évre való felemelésére, és tárgyalóasztalhoz kellene ülnie a szakszervezetekkel.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók 62 százaléka szerint az utóbbi időkben egyre gyakrabban heves összecsapásokban végződő társadalmi konfliktusokért a felelősség elsősorban a végrehajtó hatalmat, vagyis Emmanuel Macron államfőt és Élisabeth Borne miniszterelnököt terheli. A jobboldali szavazók 81, a baloldaliak 87 százaléka van ezen a véleményen, de még Emmanuel Macron támogatóinak is csaknem fele, 46 százalék szerint a francia vezetés a felelős a megmozdulásokért.

Az Elabe arra is kitér, hogy a kormányfő népszerűsége zuhanórepülésben van, Élisabeth Borne imázsa szeptember óta erősen leromlott, a megkérdezettek 64 százaléka szerint a miniszterelnököt tekintélyelvű, 52 százalék szerint arrogáns, a válaszadók 51 százalékát pedig aggasztja a kormányfő fellépése. A miniszterelnökről alkotott kép a lakosság és a választók minden kategóriájában romlik, még Emmanuel Macron szavazói körében is, mindössze 52 százalék gondolja úgy, hogy képes megreformálni az országot, csupán 39 százalék szerint tud kompromisszumot kötni az ellenzékkel és csak 29 százalék látja úgy, hogy a kormányfő össze tudja fogni a franciákat.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

confidence, demontrations, france, police, survey, violence