A franciák túlnyomó többsége szerint szigorúbb bevándorláspolitikára van szükség

Egy felmérés szerint a francia lakosság 70 százaléka szigorítana a bevándorlási politikán, a jobboldali szavazók között ez az arány 90 százalék feletti, míg a legnagyobb baloldali párt szimpatizánsai esetében mindössze 26 százalék. Az országban az utóbbi időben egyre több gondot okoznak a migránsok, az Ocean Viking ügyének kapcsán pedig kiderült, hogy a vezetés képtelen volt megfelelő módon kezelni a helyzetet, a hajón utazó migránsok ugyanis napokon belül szétszéledtek.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 9. 17:03

Franciaország évek óta rendkívül engedékeny és nagylelkű a bevándorlókkal szemben, ám a lakosság túlnyomó része szerint ez nem helyes. Egy friss felmérésből, melyet a CSA Intézet készített a CNews hírtelevízió számára, kiderül, hogy a franciák 70 százaléka szerint szigorúbb bevándorláspolitikára van szükség.

Ami a válaszadók életkorát illeti, a 25 és 34 év közötti korosztály szigorítana leginkább a migrációs politikán, 75 százalék van ugyanis ezen a véleményen. Az idősebbek szintén szigorúbb fellépést szeretnének, a 65 év felettiek 73 százaléka, az 50 és 64 év közöttieknek pedig a 71 százaléka szintén szigorítana. A legfiatalabbak azonban ennél engedékenyebbek, a 18 és 24 év közöttiek, valamint a 35 és 49 év közöttiek esetében 64 százalék van azon a véleményen, hogy szigorítani kell a bevándorlási feltételeken.

A politikai hovatartozás tekintetében azonban ennél jóval szembetűnőbb a különbség, arra a kérdésre ugyanis, hogy szigorítani kell-e a bevándorláspolitikán, a jobboldali Reconquête (visszahódítás) nevű párt szavazóinak 100 százaléka igennel válaszolt. A Nemzeti Tömörülés szimpatizánsainál ez az arány 94 százalék volt, a republikánusok támogatóinál pedig 93.

A baloldali szavazók ugyanakkor nem kérdőjelezik meg a francia kormány migrációs stratégiáját, a szocialista párt támogatóinak esetében 50 százalék szigorítana, a zöldpárti szimpatizánsok esetében az arány 40 százalék, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt támogatói körében pedig mindössze 26 százalék azoknak az aránya, akik szerint szigorúbb bevándorláspolitikára van szükség a francia kormány részéről. Fontos megemlíteni, hogy a Renaissance (újjászületés) nevű kormánypárt szavazói esetében szintén igen magas, 73 százalék azoknak az aránya, akik szerint nagyobb szigorra van szükség.

A közelmúltban több olyan eset is történt Franciaországban, amely rávilágított arra, hogy szigorítani kellene a bevándorláspolitikát. Amint arról a V4NA a minap beszámolt, Párizs szívében napokig tanyázott többszáz, magát kiskorúnak valló migráns, akik azt követelték a hatóságoktól, hogy szállásolják el őket. Az akció végül sikerrel járt, a bevándorlókat ugyanis tornatermekbe szállították, a BFMTV értesülései szerint 292 migránsról gondoskodtak a hatóságok.

Ám nem ez az egyetlen fiaskó, amely során végül engedett a francia vezetés. Az Ocean Viking nevű migránsmentő hajó esete bebizonyította, hogy a francia kormány nem képes megfelelően kezelni a helyzetet. A szóban forgó hajó hosszas huzavona után végül november közepén engedélyt kapott rá, hogy kikössön Toulonban, ám a fedélzetén utazó migránsok napokon belül szinte egytől egyig szétszéledtek az országban.

A francia kormány jelentős változtatásokra készül a migrációval kapcsolatban, Gérald Darmanin belügyminiszter elmondása alapján az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat célja az integráció megkönnyítése és a kitoloncolás hatékonyabbá tétele. A miniszter parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy visszavonják a tartózkodási engedélyt attól a bevándorlótól, aki nem tartja tiszteletben a Francia Köztársaság értékeit.

Élisabeth Borne miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy a francia kormány számára nem kívánatos és nem is lehetséges a zéró bevándorlás.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, harden, immigration, migration policy, survey