A Gazprom tovább csökkenti a franciaországi gázszállítást

A Gazprom tovább csökkenti a franciaországi gázszállítást

A francia multinacionális energiaipari vállalat számolt be róla, hogy az orosz óriásvállalat a szerződés alkalmazását érintő nézeteltérések miatt tovább csökkenti a Franciaországba történő gázszállítás mennyiségét. A francia cégcsoport tájékoztatása szerint az orosz gáz szállításának teljes leállítása esetén is el tudja látni ügyfeleit.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 30. 11:11

Súlyos és hirtelen döntésre szánta el magát a Gazprom, derül ki a francia multinacionális energiaipari vállalat, az Engie közleményéből. A szöveg alapján az orosz óriáscég bejelentette, hogy augusztus 30-tól azonnali hatállyal tovább csökkenti a franciaországi gázszállítmány mennyiségét, mivel a szerződés alkalmazását tekintve nézeteltérés alakult ki a két vállalat között.

A közleményből kiderül, hogy az Engie számára szállított orosz gáz mennyisége már az ukrajnai konfliktus kezdete óta jelentősen csökkent, és a közelmúltban mindössze havi 1,5 TWh-ra esett vissza. A francia cég július végén arról nyilatkozott, hogy az orosz gáz a készletei 4 százalékát teszi ki, a közleményben pedig azt írják, hogy már előzőleg intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a vállalat a Gazprom szállításának megszakadása esetén is el tudja látni ügyfeleit.

A Le Figaro korábbi cikkéből mindazonáltal kiderül, hogy bár a francia stratégiai gázkészletek 90 százalékosan fel vannak töltve, Agnès Pannier energiaügyi miniszter szerint pedig novemberre teljes lesz a feltöltöttség, a 100 százalékos készletek a franciaországi éves gázfogyasztás több mint 25 százalékát teszik ki, ami megnyugtató ugyan, de mégsem elég ahhoz, hogy biztonsággal nézzenek a tél elébe.

Olivier Véran kormányszóvivő megerősítette, hogy a kitűzött célt a nyár végére sikerül ugyan elérni a gázkészletekkel kapcsolatban, de arra figyelmeztetett, hogy ez nem jelenti azt, hogy Franciaország elég gázzal fog rendelkezni a tél átvészeléséhez, mert nehézségek adódhatnak, ha az oroszok leállítják a gázszállítást és az ország túl sokat fogyaszt, derül ki a BFMTV cikkéből.

Tovább nehezíti a helyzetet az ukrán háború miatt elszabadult ár, augusztus 24-én a gáz ára megawattóránként 295 eurónál tetőzött, ami több mint hatszorosa az egy évvel ezelőtti áraknak.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

decrease, engie, france, gazprom, russian gas