A háztartások többsége egyre nehezebben tartja fenn magát

Egy felmérés szerint a háztartások többsége nem tud megélni a bevételeiből, köszönhetően az árak és a hitelkamatok drasztikus emelkedésének.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 11. 15:57

A Nordea legfrissebb lakásbarométere szerint a svéd lakástulajdonosok 51 százaléka nemsokára már nem lesz képes megbirkózni a havi 525 eurót meghaladó kiadásokkal, ami jelentős növekedés 2022 őszéhez képest, amikor a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így.

További aggodalomra ad okot az a tény, hogy a válaszadók 76 százaléka szerint a jelzáloghitelek kamatai a következő évben is emelkedni fognak. Az inflációval együtt ez az, ami miatt a háztartások aggódnak saját pénzügyeik terén. A svéd statisztikai hivatal inflációs adatai, amelyek legutóbb 12 százalékon álltak, megerősítik, hogy a háztartások aggodalmai jogosak.

A szakemberek szerint fontos, hogy a háztartások felkészüljenek a további költségnövekedésre, mivel az előrejelzések szerint még a nyár előtt további irányadó kamatemelésekre lehet számítani.

A felmérés szerint a lakástulajdonosok 50 százaléka úgy véli, hogy az elmúlt egy évben csökkent az otthona értéke. A nagyvárosi régiókban élők körében ez az aggodalom még kifejezettebb, mint az ország többi részén. A magas jelzáloghitellel rendelkező lakosok számára ez különösen problematikus, mivel a lakás értékének csökkenése anyagilag nehéz helyzetet eredményezhet.

A felmérésből az is kiderül, hogy azok 47 százaléka, akik fontolóra vették otthonuk eladását, a csökkenő lakásárak miatt döntöttek ellene. Összefoglalva, sok svéd háztartás nehéz pénzügyi helyzetben van.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, house, sweden