A holland miniszter franciaországi migránsokkal oldaná meg a munkaerőhiányt

A holland miniszter franciaországi migránsokkal oldaná meg a munkaerőhiányt

A miniszter egy interjúban arra buzdította a francia külvárosok munkanélküli fiataljait, hogy menjenek Hollandiába dolgozni. Az ellenzék szerint azonban nevetséges az ötlet és a közbiztonság is jelentősen leromlana. Ráadásul az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy Hollandiában jóval alacsonyabb a munkanélküliség, mint Franciaországban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 16. 11:47

Érdekes javaslattal állt elő a holland szociális miniszter, Karien van Gennip a munkanélküliség leküzdésére, a politikus asszony ugyanis az AD nevű lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a franciaországi külvárosokban élő munkanélküli fiatalok jelenthetnék a megoldást a problémára. A politikus szerint Franciaországban nagyon magas a fiatalok munkanélküliségi rátája, különösen a külvárosokban és szívesen látná a problémás kerületekből érkező fiatalokat a holland munkaerőpiacon, akik a vendéglátásban vagy akár kertészetekben, üvegházakban is dolgozhatnának. A miniszter úgy véli, hogy a munka segíthetne a problémás fiataloknak abban, hogy helyes útra térjenek és arról is beszélt, hogy nem tudja elképzelni, hogy nélkülük működőképes legyen a holland gazdaság, mivel az országban rendkívül magas a munkaerőhiány.

A miniszter javaslatára hamar reagált az ellenzék,

több politikus is nevetségesnek, valamint veszélyesnek tartja azt, hogy a franciaországi gettókból érkező fiatalok álljanak munkába Hollandiában.

A Szabadságpárt (PVV) tagja, Léon de Jong azt írta a Twitteren, hogy őrültség lenne a franciaországi külvárosokban élő söpredéket Hollandiába vinni, hogy ott dolgozzanak, mivel ez nagyban lerontaná a közbiztonságot. Véleménye szerint van elég ember Hollandiában, akit munkára lehet fogni és a miniszternek azonnal vissza kellene vonnia a javaslatát, mely de Jong szerint idióta és veszélyes ötlet.

A Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders Twitter-bejegyzése alapján a kabinetnek az a terve, hogy kiűzze az országból a holland farmereket, helyettük pedig algériai és marokkói munkaerőt vinnének Franciaországból.

A politikus egy másik bejegyzésben azt írta, hogy Mark Rutte miniszterelnök mindenképp Hollandia elpusztítására törekszik.

A francia Le Journal du Dimanche is beszámolt a történtekről, a hetilap felhívta rá a figyelmet, hogy az Eurostat harmonizált adatai szerint Franciaországban a munkaképes lakosság 7,2 százaléka munkanélküli, míg Hollandiában ez az arány mindössze 3,2 százalék, az egyik legalacsonyabb Európában. A cikkből az is kiderül, hogy az Európai Unióban áprilisban a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban mérték, 13,3 százalékkal, a második helyen Görögország állt 12,7 százalékkal, a harmadik pedig Olaszország volt 8,4 százalékkal. Az uniós országok közül a munkanélküliek aránya Csehországban a legalacsonyabb, 2,4 százalék, utána következik Németország és Lengyelország 3-3 százalékkal.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

french suburbs, Karien van Gennip, migrants, The Netherlands, unemployment