A lakosság többsége szerint Emmanuel Macron nem képes megvédeni a franciák vásárlóerejét

Egy friss felmérés szerint csupán alig több mint a lakosság egyharmada bízik a francia államfőben, a többiek úgy gondolják, hogy nem tudja megvédeni a vásárlóerőt. Azt is sérelmezik a megkérdezettek, hogy a kormány nem invesztál az atomenergiába.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 2. 13:02

Mélyrepülésben van a lakosság francia elnökbe vetett bizalma, az Odoxa Backbone Consulting felmérése szerint ugyanis csupán a lakosság 35 százaléka gondolja úgy, hogy Emmanuel Macron képes megfelelni a jelenlegi ökológiai kihívásoknak. A francia lakosságot egyre jobban aggasztja az ország energetikai helyzete, a Le Figaro nevű lap számára készített felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 84 százaléka úgy véli, hogy az ország sebezhető energetikai szempontból. A lakosság ilyen jellegű aggodalma egyre nagyobb, fél év alatt 11 százalékkal nőtt. Nem meglepő a franciák aggodalma, miután a vezetés az utóbbi időben szisztematikusan arra kéri a lakosságot és a vállalatokat is, hogy az energiatakarékosság jegyében spóroljanak a gázzal és az árammal ahol csak tudnak, különben kérdéses, hogy lesz-e a télen elég gáz és az áramkimaradásokat sem zárta ki a kormány. Erről Olivier Véran kormányszóvivő beszélt a minap egy interjúban, úgy fogalmazva, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek áramszünetek, de ez több tényezőtől is függ.

Ami Franciaország energetikai sebezhetőségét illeti, a felmérésben megkérdezettek több mint fele, 54 százalék szerint ennek a legfőbb oka az, hogy a vezetés nem fektet be az atomenergiába, több atomerőmű is be van zárva és nincs fejlesztés. A válaszadók 42 százaléka a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat hiányolja, 40 százalék szerint pedig a kialakult energetikai helyzet az ukrán háború következménye. A felmérésben résztvevőknek mindössze 26 százaléka gondolja úgy, hogy az ország kiszolgáltatottsága azzal függ össze, hogy túl sok energiát fogyasztanak.

A megkérdezettek politikai hovatartozása tekintetében jelentős eltérések mutatkoznak a válaszokban, míg a jobboldali szimpatizánsok 69 százaléka az atomenergiába történő befektetések hiányát helyezte előtérbe, addig a baloldali szavazótábornál ez az arány csupán 38 százalék. Ezzel szemben a megújuló energiaforrások felé tett erőfeszítéseket inkább a baloldaliak keveslik, 53 százalék szerint nem elegek a kormány ez irányba történő intézkedései, a jobboldali szavazóknál ugyanakkor ez a szempont csak a harmadik helyen áll az energetikai sebezhetőség okai között, 32 százalék kevesli a kormány megújuló energiába fektetett erőfeszítéseit.

Pártszimpátiára lebontva még szembetűnőbb a különbség, ugyanis a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt támogatóinak mindössze 24 százaléka bízik az államfő gáz- és villamosenergia-ellátását biztosító intézkedésében a következő hónapokban, míg a kormánypárt szavazóinál ez az arány jóval magasabb, 83 százalék. A kérdésre, mely szerint Macron biztosítani tudja-e az ország energiaellátását az elkövetkező időszakban, az igennel válaszolók aránya 53 százalék volt a republikánus szavazóknál, a zöldpárt támogatóinál pedig 52 százalék.

A felmérésből az is kiderül, hogy a franciák nem bíznak az államfőben, csupán 47 százalék gondolja úgy, hogy Emmanuel Macron képes lesz biztosítani a lakosság számára a zavartalan gáz- és áramellátást az elkövetkező hónapokban. A válaszadók még ennél is jobban aggódnak a lakosság vásárlóerejéért, csaknem kétharmad, 60 százalék ugyanis nem hiszi, hogy az államfő képes megvédeni a lakosság vásárlóerejét az energiaárak emelkedésével szemben és alig minden harmadik megkérdezett, a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy Macron képes megbirkózni a jelenlegi ökológiai kihívásokkal. Az Odoxa vezetője, Céline Bracq felhívta rá a figyelmet, hogy az Emmanuel Macron iránti általános bizalom alacsony szintje abból a stratégiai kérdésből fakad, hogy milyen szerepet játszik abban, hogy megvédje a lakosságot az energiaválsággal szemben, amelynek egyelőre csak a kezdete ismert.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, lack of confidence, purchasing power