A McKinsey-üggyel kapcsolatban a francia pénzügyminiszter elismerte, hogy történtek visszaélések – videó

A McKinsey-üggyel kapcsolatban a francia pénzügyminiszter elismerte, hogy történtek visszaélések – videó

Bruno Le Maire egy interjúban arról beszélt, hogy korábban a francia kormány és a minisztériumok túlzott mértékben vették igénybe az amerikai tanácsadó céghez hasonló vállalatokat. A francia államfőt először tavasszal vádolták meg a közpénzek elherdálásával.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 30. 09:33

Emmanuel Macron ellen jelenleg két nyomozást is folytat a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség. A V4NA korábban beszámolt róla, hogy a 2017-es és 2022-es kampány finanszírozási hátterét vizsgálják, valamint azt, hogy milyen mértékben folyt bele a francia választási kampányba a McKinsey nevű amerikai tanácsadó cég. A gyanú szerint a társaságnak Macron, megválasztását követően tetemes összegű, egymilliárd eurós állami megbízásokat juttatott, állítólag így kívánta viszonozni, hogy a McKinsey alkalmazottai ingyen segítették a kampánya során.

Az államfő az ügy kirobbanását követően úgy nyilatkozott, hogy ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy feljelentést tettek ellene, a korrupcióellenes ügyészség ezzel kapcsolatban nem kereste meg. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatásnak tennie kell a dolgát, neki pedig nincs mitől tartania.

A történtek után megszólalt a témával kapcsolatban Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter is, aki a France 3-nak adott interjújában a riporter azon kérdésére, hogy a pénzügyminisztérium számít-e házkutatásra a pénzügyi ügyészség részéről, Bruno Le Maire elmondta, hogy az igazságszolgáltatás dönti el, hogy hol tart házkutatást és indít vizsgálatot. A politikus hozzátette, hogy húsz éves pályafutása során eddig még soha nem kommentált folyamatban lévő ügyeket, annyit azonban elárult, hogy korábban történtek visszaélések a kormány részéről, bevett szokás volt ugyanis, hogy a McKinsey-hez hasonló külső tanácsadó cégeket vettek igénybe a minisztériumok.

A pénzügyminiszter szerint a minisztériumok túl messze mentek a külsős tanácsadó cégek alkalmazásával, több előző kormány is igénybe vette a McKinsey-hez hasonló vállalatok szolgáltatásait, ha úgy ítélte meg, hogy egy adott adminisztrációs feladatra nincs kapacitása, ám ez az utóbbi időben már túlzott méreteket öltött. Ezt kívánta helyretenni Élisabeth Borne miniszterelnök, aki körlevélben utasította a minisztériumokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék a külsős tanácsadó cégek alkalmazását. Ennek eleget téve a pénzügyminisztérium az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 34 százalékkal kevesebb esetben fordult külsős tanácsadó cégekhez.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

corruption, emmanuel macron, france, McKinsey, misuse