Két nyomozás is folyamatban van Macron kampányával kapcsolatban

Két nyomozás is folyamatban van Macron kampányával kapcsolatban

A francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség az amerikai McKinsey tanácsadó cég szerepét vizsgálja a 2017-es és 2022-es elnöki kampánnyal kapcsolatban, a francia elnöki hivatal reakciója szerint az igazságszolgáltatásnak teljes függetlenségben kell eljárnia.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 26. 08:08

Szorul a hurok Emmanuel Macron nyaka körül, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) ugyanis október végén két nyomozást is elrendelt a francia államfő 2017-es és 2022-es kampányának a pénzügyi hátterével kapcsolatban.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, a francia államfőt még a tavasszal közpénzek elherdálásával vádolták, a gyanú szerint több mint egy milliárd euró állami pénzt juttatott a kampányát támogató McKinsey amerikai tanácsadó cégnek. A vállalat 2017-ben az elnöki kampány során ingyenesen segítette Macront, aki ezt azzal viszonozta, hogy megválasztása után több nagy összegű megbízást is adott a vállalatnak. Az üggyel kapcsolatos szenátusi jelentésből az is kiderül, hogy a McKinsey munkatársai a francia politikába is beszivárogtak, az amerikai cég emberei ugyanis rendszeresen részt vettek a minisztériumi értekezleteken, sőt, még kormányzati jelentéseket is készítettek, de persze név nélkül.

A PNF által kiadott sajtóközlemény szerint 2022. március 31-én előzetes vizsgálat indult a McKinsey csoportot célzó pénzmosás és adóelkerülés súlyos bűncselekménye miatt, ezt követően pedig több képviselő, egyesület, szakszervezet és magánszemélyek által tett feljelentés okán 2022. október 20-án bírósági vizsgálat indult a kampányszámlák szabálytalan vezetése és a könyvelési adatok csökkentése ügyében, különös tekintettel arra, hogy milyen szerepet játszott az amerikai tanácsadó cég a 2017-es és 2022-es francia elnökválasztási kampányban. A közlemény harmadik pontjában kiemeli, hogy 2022. október 21-én az előző nyomozás mellett még egy vizsgálatot indított a pénzügyi ügyészség, mégpedig a Macron kampánya során felmerült favoritizmus és annak eltitkolása ügyében.

A történtekről beszámoló Le Parisien nevű lap értesülései szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában egyelőre annyi bizonyos, hogy Emmanuel Macron és a McKinsey kapcsolatban állnak egymással, az amerikai cég tanácsadói bizonyíthatóan részt vettek Macron 2017-es választási kampányában és a McKinsey néhány alkalmazottja Macron Köztársaság Lendületben! nevű pártjának is a tagja volt.

A Szenátus vizsgálóbizottsága szintén közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, véleményük szerint mindent ki kell deríteni, mivel a szóban forgó ügy nagy jelentőséggel bír a demokrácia szempontjából.

A francia elnöki hivatal is reagált a történtekre, az Élysée közlése szerint a bíróságoknak az a feladata, hogy teljes függetlenségben nyomozzanak. A francia köztársasági elnököt mandátumának teljes időtartamára mentelmi jog illeti meg, ami azt jelenti, hogy ezzel az üggyel kapcsolatban egyelőre nem hallgathatják ki sem a bírák, sem a nyomozók.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

corruption, emmanuel macron, france, investigation, McKinsey, national financial prosecutor's office