A NATO európai szárazföldi háborút tervez

Az amerikai csapatok öt kikötő valamelyikében szállnának partra, és előre megtervezett logisztikai útvonalak mentén vetnék be őket, hogy ellensúlyozzanak egy esetleges moszkvai támadást.

NAGYVILÁG 2024. JÚNIUS 7. 09:07

A NATO több szárazföldi folyosót alakít ki, hogy egy Oroszország elleni háború esetén az amerikai csapatokat a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban eljuttassa a frontvonalhoz – írja a The Telegraph brit lap. A tengerentúli csapatok öt európai kikötő valamelyikében szállnának le, a partraszállás elsődleges kikötője Hollandia lenne, de Olaszország, Görögország, Törökország és Norvégia is szóba jöhet. Alexander Sollfrank altábornagy, a NATO Közös Támogató és Lehetővé tevő Parancsnokságának (JSEC) vezetője szerint a hatalmas logisztikai bázisok ideje lejárt, és a logisztikai útvonalak váltak kulcsfontosságú prioritássá. A katonai vezető felhívta a figyelmet a légvédelem hiányára is a védelmi szövetség keleti szárnyán – idézi a lapot a Remix News.

Az amerikai csapatok öt kikötő valamelyikében szállnának partra, és előre megtervezett logisztikai útvonalak mentén vetnék be őket, hogy ellensúlyozzanak egy esetleges moszkvai támadást.

A NATO vezető tisztviselői korábban már figyelmeztettek arra, hogy a nyugati kormányoknak fel kell készülniük egy Oroszországgal való konfliktusra a következő két évtizedben. A logisztikai útvonalak kulcsfontosságú prioritássá váltak azóta, hogy a védelmi szövetség vezetői tavaly a litvániai Vilniusban tartott csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy háromszázezer katonát tartanak készenlétben a szövetség védelmére.

A jelenlegi tervek szerint az amerikai csapatok Rotterdamban, holland kikötőkben szállnának partra, majd vonattal szállítanák őket Németországon keresztül Lengyelországba. A háttérben azonban már folynak a tárgyalások az útvonalak más kikötőkre való kiterjesztéséről, hogy a szárazföldi kommunikációt ne zavarhassák meg az orosz erők.

A JSEC parancsnoka, Sollfrank elmondta, hogy „az ukrajnai orosz háborút figyelve és értékelve megfigyeltük, hogy Oroszország megtámadta Ukrajna logisztikai bázisait. Ebből azt a következtetést kell levonni, hogy egyértelmű, hogy a hatalmas logisztikai bázisok, ahogyan Afganisztánból és Irakból ismerjük, többé nem lehetségesek, mert egy konfliktushelyzetben nagyon korán megtámadják és megsemmisítik őket”.

A NATO légvédelmi rendszereinek helyzete szintén kiemelt aggodalomra ad okot. „Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor elegendő légvédelemmel rendelkezünk. Ez jó példa arra a katonai alapelvre, hogy ha mindenhol erős akarsz lenni, akkor sehol sem vagy erős – tette hozzá a parancsnok.

NAGYVILÁG

Címkék:

NATO, russia, war