A politikusok megállapodtak, de a szerbek nem érzik magukat biztonságban Koszovóban

A politikusok megállapodtak, de a szerbek nem érzik magukat biztonságban Koszovóban

Amíg Brüsszel és Washington az ohridi megállapodást ünnepli, addig a Koszovóban élő szerbek továbbra sincsenek biztonságban. Ismeretlen tettesek több házba is betörtek, a helyi szerbek vezetői pedig továbbra sem hajlandók részt venni a hamarosan esedékes önkormányzati választásokon.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 21. 14:09

Félelemben élnek a szerbek Koszovóban

Az elmúlt napokban három koszovói szerb család házába is ismeretlenek törtek be, jelentős anyagi kárt okozva ezzel nekik – írja a belgrádi kormány Koszovó-ügyi irodája. Közleményükben úgy fogalmaznak, a mostani esetekkel folytatódott az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá váló rablások és betörések sorozata, amellyel nemcsak azt üzenik a szerbeknek, hogy nem látják őket szívesen, hanem közvetlen veszély fenyegeti a létüket, sőt az egzisztenciájukat is.

Az egyik betörés Batuse faluban történt, feldúlták és kirabolták az ingatlant, amíg a család Közép-Szerbiában tartózkodott egy ünnepségen. A háromgyerekes családban az eset nyugtalanságot és félelmet okozott, de nem csak ők rettentek meg ettől az esettől, hanem a szomszédaik, valamint a faluban élő többi szerb is. Emellett egy másik koszovói szerb családhoz is megpróbáltak betörni, ők azonban épp akkor érkeztek haza, amikor a rablók az ablakon keresztül próbáltak bejutni. A mostaniak nem egyedi esetek, a múlt hétvégén további két szerb házat is kiraboltak a betörők.

A rablások aggodalmat keltenek a helyi szerbekben, és az is nyugtalanítja őket, hogy a hatóságok egyetlen esetben sem találták meg az elkövetőket. Éppen ezért a belgrádi kormány Koszovó-ügyi Irodája arra kéri az illetékeseket, hogy vegyék nagyon komolyan a szerb ingatlanok elleni támadásokat, vonják felelősségre az elkövetőket, és a megfelelő büntetést róják ki rájuk.

Megállapodás, de aláírás nélkül

Koszovóban egyelőre továbbra sem nyugodnak tehát a kedélyek. Annak ellenére sem, hogy a szerb elnök és a pristinai kormányfő egyébként a hétvégén egyeztek meg az európai rendezési terv végrehajtásáról. Aleksandar Vucic ugyanakkor nem volt hajlandó aláírni az egyezményt, mert mint mondta: Szerbia nem ismeri el Koszovót független államként, ő pedig egy nemzetközileg elismert ország vezetőjeként nem írhat alá megállapodást, egy el nem ismert terület képviselőjével.

Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be a megállapodás tényét szombaton késő este, miután az észak-macedóniai Ohridban találkozott Vucic és Kurti. Megjegyezte: nem egy új egyezség született a két fél között, hanem a február végi brüsszeli egyezmény gyakorlati végrehajtásáról állapodott meg Belgrád és Pristina, amely most már az uniós integrációs folyamatuk részévé vált, így, amíg a dokumentumokban foglaltakat nem teljesítik, addig nem haladhatnak tovább az európai úton.

A koszovói szerbek nem hajlandók részt venni a választásokon

Nem lettek engedékenyebbek a megállapodást követően a koszovói szerb politikusok sem. Kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, és mindaddig, amíg nem alakítja meg a pristinai vezetés a Szerb Községek Közösségét és amíg a koszovói hatóságok speciális egységeit nem vonják ki a szerbek lakta északi területről, addig nem hajlandók részt venni a helyi önkormányzati választásokon. A Szerb Lista képviselői a kérdésről az Amerikai Egyesült Államok pristinai nagykövetével egyeztettek. A szerbek leszögezték, hogy amíg nem teljesülnek a feltételeik, nem térnek vissza a koszovói intézményekbe.

Koszovó északi részén április 23-ra írtak ki helyhatósági választásokat. Ez viszont már egy második időpont, ugyanis az eredeti tervek szerint a voksolást december 18-án kellett volna megtartani, de akkor a nemzetközi közösség kérésére későbbre halasztották.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

borrell, eu, kosovo, kurti, serbia, vucic