A rendőrgyűlölő szélsőbalos aktivistát valóságos médiaikonná tették, holott folyton uszít – videó

A rendőrgyűlölő szélsőbalos aktivistát valóságos médiaikonná tették, holott folyton uszít – videó

A visszaeső bűnöző, Adama Traoré halálért feleőssé tett egyik francia rendőr édesanyja könyvet írt, amelyben beszámol a családja ellen irányult médialincselésről, kifejtve, hogy a közvélemény csak a rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember családja által felvázolt verziót ismeri. A nő szerint a bűnöző nővére, Assa valóságos médiasztárrá vált, annak ellenére, hogy lépten-nyomon szélsőséges és erőszakos beszédeket tart.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 30. 11:49

Újabb fejlemény történt a francia George Floydként is emlegetett visszaeső bűnöző, Adama Traoré ügyében. A fiatalember még 2016 nyarán vesztette életét, amikor bedrogozott állapotban a rendőri intézkedés elől menekült, majd, miután kézre kerítették és bevitték az őrsre, máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Egyes szakértői vélemények szerint a fiatalember szívbetegsége okozta a halálát, a család azonban kitart amellett, hogy az Adama-t elfogó csendőrök felelősek a fulladásért.

Szeptember 29-én, csütörtökön jelenik meg az a könyv, amit az egyik gyanúsított rendőr édesanyja, Virginie Gautier írt „Mon fils n’est pas un assassin” (A fiam nem gyilkos) címmel. A könyvben a szerző megrendítő őszinteséggel számol be a családját ért médialincselésről, aminek immár több mint fél évtizede ki vannak téve. A hat éve tartó ügy miatt az asszony egészségi állapota megromlott, elmondása alapján anafilaxiás sokkot kapott, a férje a úgy talált rá otthonukban, hogy a kanapén fuldoklott, azonnali kórházi beavatkozásra volt szükség.

Az ügyben érintett csendőr édesanyja a könyvben arról is beszámol, hogy a közvélemény csak egyfajta verzióját ismeri a történteknek, azt, amit a Traoré család és ügyvédjük állít és aminek következtében a letartóztatásban részt vett csendőrök és családjaik valóságos médialincselés áldozataivá váltak. Könyvével rá szeretne világítani a másik oldalra, megosztani mindazt, amit a rendőrök és családjaik éreznek és gondolnak a történtekkel kapcsolatban, hallatni szeretné az édesanyák és feleségek hangját, mert bár hat éve tart az ügy és még mindig nem emeltek vádat a csendőrök ellen, sokak fejben már elkönyvelték őket bűnösként.

A Le Journal du Dimanche nevű lap kiemeli, hogy egy dolog mégis van, amiben az elhunyt férfi nővére, Assa Traoré és a könyvet író édesanya egyetért, mégpedig az, hogy az igazságszolgáltatás rendkívül lassú az ügyben, hat év telt el a haláleset óta és mind a mai napig nem született ítélet. Virginie Gautier ennek okát abban látja, hogy a Traoré család ügyvédje, Yassine Bouzrou szándékosan húzza az időt, a férfi ugyanis a közelmúltban az ügyben jelenleg illetékes tizenkét nyomozóbíró egyikének visszavonását kérte. Indoklása szerint erre azért van szükség, mert szerinte a szakértő elfogult. A Traoré család az elmúlt hat évben több alkalommal is elfogultsággal vádolta az üggyel foglalkozó igazságügyi szakértőket és Assa Traoré úgy akarta bebizonyítani az igazát, hogy felfogadott egy olyan, nem igazságügyi szakértőt, aki szerint Adama halálát egyértelműen a csendőrök okozták, ellentmondva az orvosi szakvéleménynek.

Virginie Gautier arra is kitér, hogy a média valóságos ikont kreált Assa Traoréból, aki lépten-nyomon szélsőséges és erőszakos beszédeket tart. Legutóbbi akciójára a minap került sor, a fiatal nő ismét név szerint említette az öccsét letartóztató csendőröket és a kapitányság előtt az utcán azt kiabálta a mikrofonba, hogy ők a felelősek Adama haláláért, mert hagyták meghalni, nem vitték kórházba.

Nyíltan legyilkosozta tehát a szóban forgó rendőröket, annak ellenére, hogy az ügyben a mai napig nem született bírósági ítélet, tehát jogi értelemben nem nevezhetőek a csendőrök bűnösnek.

Ami Assa Traoré médiaszereplését illeti, valóban sokat szerepel a rendőrellenességéről ismert fiatal nő az utóbbi időben. Amint arról a V4NA is beszámolt korábban, Assa tavaly több közösségi oldalon is büszkén tudatta követőivel, hogy a luxuscipőket gyártó híres francia divattervező, Christian Louboutin szponzorálja a rasszizmus elleni harcában. Assa Traoré egy képet is mellékelt a bejegyzéshez, melyen ökölbe szorított kézzel pózol, miközben a lábán egy 500 eurós cipő virít.


Assa Traoré a Párizsi Divathét nevű rendezvényen is tiszteletét tette tavaly, a rendezvényre Marine Serre francia divattervező meghívására érkezett és vele együtt fotózkodott, ám gondosan ügyelt rá, hogy az eseményről szóló bejegyzésébe becsempéssze elhunyt öccsét is, ugyanis köszönetet mondott mindazoknak, akik Adama nevét terjesztik az utcákon és egyéb platformokon, majd hozzátette, hogy fogjanak össze a jogaikért


A fiatal nőre felfigyelt az amerikai Time magazin is, olyannyira, hogy egyenesen az „Év Őrzője” címmel jutalmazták meg 2020 decemberben és a rendőrellenes aktivista képét tették a címlapra. A történtekre éles bírálattal reagált Alexandre del Valle politológus és újságíró, aki azt írta ezzel kapcsolatban, hogy a globalizációt pártoló kapitalizmus a nyugat ellenségeit támogatja, jelentős média háttért biztosítva azoknak az aktivistáknak, akik antirasszista és nyíltan rendőrellenes nézeteiket terjesztik.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

assa traoré, book, cop hater, france, icon, media, policeman's mother