A város spórol a közvilágításon, a lakók a bűnözés megugrása miatt rettegnek – videó

A város spórol a közvilágításon, a lakók a bűnözés megugrása miatt rettegnek – videó

A fővároshoz közeli település vezetése jelentős megtakarítást remél az intézkedéstől, a helyiek azonban a közbiztonság romlásától tartanak. Van olyan nagyváros, ahol épp ezért nem kapcsolták le a közterületen lévő lámpákat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 4. 14:29

Drasztikus intézkedéssel vágott neki a 2023-as évnek a Párizshoz közeli település, Gennevilliers. A városvezetés döntése alapján ugyanis január 2-tól éjjel fél 2 és hajnali 5 óra között mindenhol lekapcsolják a közvilágítást, így teljes sötétségbe borulnak az utcák és terek. Az önkormányzat az áramfogyasztás korlátozásával a fényszennyezés ellen kíván küzdeni, továbbá csökkenteni kívánja villanyszámláját: 28 százalékos csökkenést várnak, ami reményeik szerint éves szinten közel negyvenezer eurós megtakarítást jelent.

A város lakói nyilatkoztak a BFMTV riporterének, a megkérdezettek egytől egyig arról számoltak be, hogy komoly kétségeik és félelmeik vannak a közbiztonsággal kapcsolatban, különösen a nők és az idősek féltik a testi épségüket.

A helyieket megkérdezte az új rendelkezésről a CNews hírportál is. Egy, a stábnak nyilatkozó nő szerint katasztrofális a városvezetés döntése, mert ha valakinek váratlanul el kell mennie otthonról az éjszaka közepén, vagy éjszakai műszakból megy haza, rendkívül veszélyes helyzetbe kerülhet a kivilágítatlan utcákon. Egy férfi arról számolt be a riporternek, hogy szerinte is nagyon veszélyes lesz a közvilágítás nélküli utcákon tartózkodni, hiszen őt korábban este nyolc órakor rabolták ki a metrón, ahol még világítás is volt. Abba már bele se mert gondolni, hogy a sötétben mi történhet vele.

Az Alliance police nationale nevű rendőrszakszervezet Hauts-de-Seine megyei képviselője, Jean-Christophe Dreze szintén azon a véleményen van, hogy nem biztonságos éjjel a közvilágítás nélküli utcákon tartózkodni, különösen akkor, ha egy magányos nőről van szó, ezért a szakszervezet az utcán szolgálatot teljesítő rendőröknek zseblámpát kell magukkal hordaniuk.

A polgármester nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban a Le Parisien nevű lapnak, elmondása alapján hónapokig dolgozott a most bevezetésre került intézkedésen és arról is beszámolt, hogy tudomása szerint több településen is bevezettek már hasonló intézkedést, de ez nem járt a bűncselekmények számának növekedésével. A politikus ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a jelenleg kísérleti jelleggel indított kezdeményezés hatásait két-három hónap múlva kiértékeli és a véglegesítéséről kikéri majd a lakosok véleményét is.

Ám nem a Párizshoz közeli település az egyetlen, ahol januártól lekapcsolták a közvilágítást, a zöldpárti vezetésű Bordeaux szintén ilyen módon kíván spórolni, a nagyvárosban január 2-tól lekapcsolják éjjelente hajnali 1 és 5 óra között a közvilágítás közel hatvan százalékát. A város polgármestere, Pierre Hurmic az intézkedéstől azt reméli, hogy az éves szinten mintegy 7,5 millió euróra rúgó villanyszámlán 880 000 eurót sikerül megtakarítani. A városvezetés intézkedéséről beszámoló Europe 1-nek nyilatkozó helyi lakosok mindannyian attól tartanak, hogy ezután megnő majd a bűncselekmények száma a városban és a rendőrségi szakszervezetek is ezen a véleményen vannak, az egyik szakszervezet szóvivőjének elmondása alapján ugyanis a kivilágítatlan utcákon sokkal kisebb esélye lesz a rendőröknek arra, hogy elkapjanak egy bűnözőt.

A közvilágítás mérséklése vagy teljes lekapcsolása nem újkeletű ötlet a spórolásra. Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, Belgiumban a vallon kormány döntése alapján szeptember végén az ország déli részén lévő autópályák egyes szakaszain működő 25000 lámpa közül 20 ezret lekapcsoltak este 10 és hajnali 5 óra között, erről Philippe Henry vallon energiaügyi, mobilitási és infrastrukturális miniszter számolt be a Twitteren. Az intézkedéstől mintegy négyszázezer eurós megtakarítást remélt a miniszter.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, energy sobriety, france, insecurity, public lighting, switched off