Afgánok és marokkóiak ellenőrzik a magyar határ mentén az erdőt, fegyverrel a kezükben sétálnak a kerítés mellett

Afgánok és marokkóiak ellenőrzik a magyar határ mentén az erdőt, fegyverrel a kezükben sétálnak a kerítés mellett

Nem csitulnak a kedélyek a szerbiai Szabadkán, a szerb-magyar határ közelében. A szombati migránsleszámolás után egyre több videó kerül elő a közösségi médiában, amelyen az látható, hogy fegyverrel a kezükben sétálgatnak illegális bevándorlók a környéken. Nem hivatalos információk szerint bandaharc folyik a makkhetesi erdőben.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 4. 11:35

Háborús hangulat a magyar-szerb határon

A hivatalos adatok szerint 1 halottja és több sérültje van a szombati szabadkai mészárlásnak, amikor a migránsok egymásra támadtak a magyar határ mentén húzódó erdőben. Mint ahogyan arról a V4NA is beszámolt, a rendőrség az eset után nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, s közleményük szerint egy 26 éves afgán állampolgárt tartóztattak le. Őt 48 órás őrizetbe vették, az illetékes ügyészség emel ellene vádat.

A Facebookra feltöltött videókon jól látszik, hogy a rendőrség és a terrorelhárítás szinte megszállta a helyszínt, hogy rendet tegyen. A videók a Narodna Patrola nevű csoport oldalán jelentek meg.

A migránsok akkor estek egymásnak, amikor afgánok egy csoportja betört egy másik illegális banda táborába, majd automata fegyverekkel felvértezve tüzet nyitott az ottlévőkre. A puskák mellett késekkel is rájuk támadtak – írja a Nova S hírportál. Ezek után egész nap háborús hangulat volt az észak-szerbiai városban. Folyamatos hozták ki a sérülteket a mentősök az erdőből, szinte percenként hangos szirénaszóra lehettek figyelmesek a helyiek. A rendőrség mellett a csendőrség és a terrorelhárítás is megjelent, átvizsgálták az erdőt, és egy férfit letartóztattak.

„Fegyverropogásra ébredtem. Az erdő felől jöttek a hangok. Egyből tudtam, hogy automata puskáról van szó. Láttam, hogy a terrorelhárítás emberei is a helyszínen vannak, s mivel a környéken élek, megkérdeztem őket, hogy biztonságos-e itt lenni. Este már azt mondták, hogy igen, befejezték a munkájukat”

– mesélte a hírportálnak egy helyi nyugdíjas katonatiszt.

Annak ellenére, hogy most már több mint 48 óra telt el az eset óta, a szabadkaiak még mindig nem nyugodtak meg. Leginkább attól félnek, hogy bőven lehet még a fegyveres migránsokból az erdőben.

Az egyik kisgyermekes család a V4NA-nak azt mondta, hogy ezentúl nem engedik egyedül a közelben lévő iskolába a gyereküket, az illegális bevándorlók bosszújától tartanak. A helyi oktatási intézmény mindössze pár kilométerre van az eset helyszínétől.

A helyiek felteszik a kérdést, hogy miként juthatott fegyverhez az afgán állampolgár, akit letartóztattak, és többen is kételkednek abban, hogy csak egy tettese van a történéseknek. Egyes nem hivatalos információk szerint a kórházban kezelt sérülteket szinte szitává lőtték. Az imént idézett nyugdíjas katona szerint a puskát a migránsok Szerbiában szerezhették be, ugyanis szerinte lehetetlen, hogy egész Afganisztánból hozta magával, miközben több határon is átlépett.

„A rendőrök itt voltak, de elmentek, az erdő pedig tele van még illegális bevándorlókkal. A migránsok leosztották egymás között a területet. Az egyik felén vannak az afgánok, ők a legagresszívebbek, s nekik van a legtöbb fegyverük. A másik oldalon vannak a szíriaiak és a marokkóiak, velük kevesebb a gond. Ők szeretnék minél előbb elhagyni Szerbiát, s az Európai Unió területére jutni. Az afgánok viszont nem is akarnak innen elmenni. Saját területük van, azt védik onnan végzik az üzleteiket. Pontosan lehet tudni, hogy az erdő mely része, kihez tartozik”

– nyilatkozta a volt katona.

Mint mondja, ő megvédi magát, de a szomszédait félti, mert azoknak nincs fegyverük.

Egyébként nem ez az első eset, hogy pisztollyal a kezükben vonulnak az illegális bevándorlók a magyar határ mentén. A Facebookra felkerült videón az látszik, hogy Horgosnál a határkerítés mellett több migráns szabadon sétál, miközben fegyver is van náluk.

A videót a Narodna Patrola nevű csoportba töltötték fel. A bejegyzésben az olvasható, hogy felfegyverzett terroristák sétálnak az országunkban.

Egy másik, nevét nem vállaló szabadkai lakos szerint nem ez az első eset, hogy lövöldözés történik a szerb-magyar határon. A migránsok közötti leszámolások szinte mindennaposak – írja a Nova.

„Megbízható forrásból van információm arról, hogy olyan is előfordult, hogy 3 migráns próbált átjutni a határkerítésen. Ekkor kettő másik machétákkal felfegyverkezve arra utasította őket, hogy álljanak meg. Ketten hallgattak rá, a harmadik viszont nem. A szófogadatlan migránst a helyszínen összekaszabolták. A másik kettő túlélte. Ők utána azt mesélték, hogy az erdő főnöke egy bizonyos Hasszán. Neki kell fizetni, ha valaki át akarja lépni a határt”

– mondta az anonimitást kérő szabadkai.

A határkerítésen rendszeresen létrák segítségével próbálnak átmászni a migránsok, de nem csak a magyar határt ostromolják a horvát-szerb oldalon is folyamatosan próbálkoznak, ha ott nem sikerül, akkor taxikkal érkeznek Horgosra, Szabadkára, Magyarkanizsára vagy Zomborba. Egy másik videón az látszik, hogy több száz migráns vonul az út mellett Sidnél, a horvát határ mentén. Őket elkapták a szerb rendőrök. A felvétel készítői pedig arról beszélnek, hogy az elmúlt időszakban kevesebb bevándorló volt, de most megint egyre többen jönnek.

A szabadkaiak azt szeretnék, ha a városban nyugalom lenne. A szombati leszámolás estéjén békés tüntetést is szerveztek, azt követelték, hogy állítsák meg a migránsok erőszakoskodását.

Pár nappal a történések után még mindig látni illegális migránsokat Szabadkán. A belvárosban sétálnak zavartalanul, a bevásárlóközpontokban szerzik be az ételt és az italt. A városban ugyan működik befogadóközpont, de közülük többen inkább illegális sátortáborokban húzódnak meg, s onnan indulnak el este, hogy az Európai Unió területére lépjenek.

A szombati lövöldözés után a szerb rendőrség szabadkai kirendeltsége egy szűkszavú közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy mindent megtesznek, hogy fényt derítsenek az ügy minden körülményére, s az elkövetők felderítésére. Szerintük két migránscsoport tűzött össze a magyar határ közvetlen közelében, Szabadkán. A belügyi szervek több illegális bevándorlót is kihallgattak az esettel kapcsolatban. Egy későbbi tájékoztatás szerint pedig le is tartóztattak egy 1996-os születésű afgán migránst, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő volt a gyilkosság elkövetője, illetve további emberölési kísérletek is a számlájára írhatók.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

hungarian-serbian border crossing point, migrant, serbia, subotica