Migránsok lövöldöztek a szerb-magyar határ közelében – a helyiek rettegnek

Migránsok lövöldöztek a szerb-magyar határ közelében – a helyiek rettegnek

Migránsok lövöldöztek Szabadkán, a magyar határ mentén. A szerbiai oldalon a makkhetesi erdőben hajnalban lehetett lövéseket hallani. Az eddigi információk szerint sokan megsebesültek és többen meghaltak.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 2. 14:31

Lövöldözés a határ mentén

A szabadkaiak arra ébredtek, hogy az erdő felé vezető úton egymás után száguldoznak a mentők, a rendőrök és a csendőrök autói. A városrészt teljesen lezárták.

kép: Pannon RTV

Az előzetes nem hivatalos információk szerint 7 illegális bevándorló sérült meg súlyosan, köztük egy 16 éves migráns lány is. Őket a szabadkai közkórház sürgősségi osztályán látják el. Legalább két migráns nem élte túl a lövöldözést. Egyes információk szerint azonban ennél jóval több sérült és halott lehet.

Kép: Pannon RTV

A szerbiai városban egész nap száguldozó mentőautókat lehet látni és állig felfegyverzett rendőröket. A helyszínre érkezett délelőtt Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, valamint Stevan Bakić, a város polgármestere. A rendőrök és a csendőrök kutyákkal keresik az erdőben a bevándorlókat.

Kép: Pannon RTV

Nő a nyomás a déli határon

Az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt a Vajdaságba érkező migránsok száma. A magyar határ melletti városokban drasztikusan több illegális bevándorlóval lehet találkozni, mint korábban. A legérintettebb települések Szabadka, Magyarkanizsa és Majdány.

kép: Pannon RTV

A bevásárlóközpontok és a vasúti sínek mellett folyamatosan találkozni fiatal bevándorló férfiakkal. A magyar határkerítés mellett húzódó erdőben is gyakran megbújnak, onnan próbálnak meg újra átszökni az Európai Unió területére. A szerb rendőrök folyamatosan begyűjtik és elszállítják a bevándorlókat. De hiába az igyekezet, mire az egyik bandát autóbusszal elszállítják a presevói befogadóközpontba, addigra egy másik a menetrendszerinti járattal már újra a határ felé veszi az irányt.

A migránsok segítségére vannak a taxisok is. A bevándorlókért szinte harcot vívnak, ugyanis brutálisan magas áron szállítják őket a magyar határig. Ők elviekben nem tesznek semmi törvényelleneset, mert nem kötelesek megkérdezni, hogy utasaik honnan származnak, vagy van-e tartózkodási engedélyük.

A helyiek rettegnek

Sorra érkeznek a helyi magyarok kommentárjai a közösségi oldalakon a hírhez kapcsolódóan. Van aki szerint a mostani eset csak a kezdete valaminek.

„Elkezdődött a felfegyverkezés. Sajnos a katonák már egy ideje itt vannak közöttünk. Mi lesz még ezután? Rettegünk, hogy hol fogják még használni a beszerzett fegyvereket a bevándorlók?”

Egy másik hozzászóló pedig attól tart, hogy a fegyveres atrocitásokat nem csak egymással szemben követik el a bevándorlók, hanem a helyiek ellen fordulnak.

” Ma még egymás közt, és lehet, nemsokára a helyi lakosokkal is összetűzéseik lesznek. Szabad kezet adni a rend őreinek” – írja az egyik helyi lakos.

Olyan hozzászólást is lehet olvasni az interneten, miszerint nem kellene a migránsokat beengedni. Előbb utóbb várható volt, hogy a szombatihoz hasonló események történnek majd.

Őrjöngő tömeggé váltak a határ szerbiai oldalán ragadt migránsok. Ezt írja közleményében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége. A szerbiai magyar párt szerint nyílt titok hogy szervezett embercsempészet történik az Unió és a Vajdaság északi határán.A VMDK aláhúzza: félő, hogy ha most nem lesz megfelelő reakció a hatóságok részéről az eddig is feszült migránshelyzet tovább fokozódik és további nem kívánatos eseményekre kerül sor. Családjainkat, gyerekeinket veszélyben érezzük – írja a párt a közleményében. Az ellenzéki párt hozzáteszi: követelik, hogy a migránsokat telepítsék ki a vajdasági magyar településekről, a migránsokat pedig zárt befogadó központokba helyezzék el.

NAGYVILÁG

Címkék:

migrant, serbia, vojvodina