Arab nyelven kampányolnak a baloldali pártok

Több baloldali párt is arab nyelvű hirdetéseket jelentetett meg olyan oldalakon, amelyek az uniós ország híreit fordítják le a bevándorlóknak.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 6. 13:56

A választási hatóság és több baloldali parlamenti párt is úgy döntött, hogy az Alkompis című online magazinban tesz közzé kampányanyagokat arab nyelven. Az oldalt leginkább bevándorlók látogatják, akik a Svédországról szóló híreket és információkat arab nyelven olvashatják el a platformon. Az Alkompison hirdető, és így a svédországi arab nyelvű szavazókat megcélzó pártok között vannak a középpárti és a szociáldemokrata politikusok is.

Az Alkompis a svédországi muszlim társadalom választási hajlandóságát is felmérte. A kutatások szerint

ha ez a csoport dönthetne, a szociáldemokraták és a baloldali párt a svéd parlament helyeinek 62 százalékát kapnák, és így ők alakíthatnának kormányt. A Zöld Párt és a Középpárt, amelyek szintén szélsőségesen liberálisnak mutatkoztak a migrációval kapcsolatban, nem ilyen sikeresek. A zöldeket az arab nyelvű bevándorlók négy százaléka támogatja, míg a középpártiakat csak mintegy öt százalékuk.

Mindeközben a baloldali vezetésű önkormányzatok is beszálltak a kampányba, Botkyrka város önkormányzata két szavazóbuszt vásárolt, amelyek a település külvárosait járják, hogy az idei választásokon szavazatokat gyűjtsenek, céljuk pedig a bevándorlók részvételének növelése, ami a baloldali pártoknak, leginkább a szociáldemokratáknak kedvez.

A buszok különösen a település bevándorlók által sűrűn lakott részein áll majd meg, például Alby, Fittja és Norsborg negyedekben. A cél, hogy minél több bevándorló menjen el szavazni a választásokon. A buszok nem utolsósorban tájékoztató kampányt is folytatnak.

NAGYVILÁG

Címkék:

campaign, migration, sweden