Az országban erősödő iszlamizáció a kultúra elleni támadás – mondja a megfélemlített tanár

Egy filozófiatanár arról beszélt, hogy Franciaországban egyre nagyobb az iszlamizáció térhódítása, ami komolyan veszélyezteti az ország kultúráját. A szóban forgó tanár kénytelen volt elhagyni a pályát és mindenhova rendőri védelemmel kellett mennie, mert véleménye miatt korábban többen is halálosan megfenyegették.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 25. 10:08

Interjút adott az Europe 1 nevű csatornának Didier Lemaire, az a francia filozófiatanár, aki tavaly azzal vált nemzetközileg ismertté, hogy felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy városa, az Yvelines megyében lévő Trappes egyre jobban iszlám befolyás alá kerül. A férfi kijelentette, hogy meg kell védeni a muszlim fiatalokat az egyre jobban begyűrűző iszlám befolyás fenyegetésétől, ám ezt követően elképesztő gyűlöletáradat zúdult rá, rasszizmussal vádolták és többen halálosan megfenyegették, sőt, még néhány diákja is ellene fordult. A tanár a fenyegetések miatt először csak rendőri kísérettel járt be a munkahelyére, majd végleg elhagyta a pedagógusi pályát.

A férfi „A köztársaság egyik huszárjának levele” címmel könyvet is írt a Franciaországban tapasztalt helyzetről, kiemelve a szekularizmus és az iskola viszonyát. A kötetben részletesen beszámolt a saját maga által átélt tapasztalatokról és azt is leírta, hogy miket hallott és látott a diákoktól és a tanulók szüleitől az iskolában, felhívta továbbá a figyelmet az iszlamizmus térnyerésére Trappes városában.

Mostani interjújában arról beszélt Didier Lemaire, hogy egykori városában nem javult a helyzet, sőt, még tovább romlott. Elmondása alapján nem ő az egyetlen tanár, akinek biztonsági okokból el kellett hagynia a várost. Beszámolt róla, hogy egy másik filozófiatanár is arra kényszerült, hogy otthagyja a középiskolát, ahol tanított, miután az egyik diákja Allah nevében a tanórán megfenyegette. Arról is beszélt, hogy a probléma nem csak Trappes-ban, hanem egész Franciaországban jelen van, a tanárok Párizsban is fenyegetésnek vannak kitéve.

A riporter kérdésére Didier Lemaire elmondta, hogy bár felhagyott a tanítással és a történtek óta más területen dolgozik, de hiányzik neki a régi munkája és a diákokkal való kapcsolat, ezért írt egy új könyvet „A nemzet kis filozófiája” címmel, melyben kifejti, hogy a francia nemzet még soha nem volt olyan megosztott és széttöredezett, mint mostanság.

Didier Lemaire felhívja rá a figyelmet, hogy a kultúra a nemzet egyik feltétele, amely az egyén értékét hirdeti. Franciaország kultúráját azonban megtámadták bizonyos életformák és követelések. Lemaire szerint elsősorban iszlamista követelésekről van szó: példaként kiemelte a fejkendő viselését, a muszlim étkezési szabályokat és a másik ember megszólítását, amik szerinte különösen problémás témák és egyre nagyobb térnyerésükkel veszélyeztetik az ország kultúráját.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

culture, Didier Lemaire, france, islamism, threat