Beavatkozhat az EU az ország belügyeibe az EP-képviselő szerint

Az Európai Unió képes lenne aláásni Olaszországban a demokráciát a jobboldali koalíció győzelme után, jelentette ki egy német EP-képviselő. Állítása szerint az unió a jövőben a déli országra is is nyomást fog gyakorolni a pénzek kifizetésének késleltetésével.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 30. 14:22

Olaszország azok után vált az uniós vezetők céltáblájává, hogy a jobboldali pártok koalíciója megnyerte a választást, amelynek élén az ország jövendőbeli első női miniszterelnöke, Giorgia Meloni áll.

Az Ursula von der Leyen által a napokban elmondott fenyegetésekre reagálva Dr. Gunnar Beck a német jobboldali AFD európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy „most már világos, hogy az EU kész és hajlandó aláásni az olasz nép demokratikus választását, ami a tömörülés antidemokratikus jellegét mutatja be. Von der Leyen bizottsági elnök súlyos politikai baklövést követett el, amikor a demokrácia és a jogállamiság nevében jogi eljárással és az uniós pénzek visszatartásával fenyegette meg Olaszországot” – mondta a politikus a Breitbart Europe-nak.

Az Identitás és Demokrácia Képviselőcsoport tagja úgy folytatta, hogy az EU taktikája, miszerint választott európai kormányokat támadnak a vélt antidemokratikus tevékenység miatt, végső soron képmutató. „Ahogy az alapvetően antidemokratikus EU fenyegeti a demokratikusan megválasztott kormányait, az gyanúsan hasonlít arra, ahogy egy tapasztalt kurtizán kritizál egy sokkal kevésbé kérdéses erényű hölgyet azzal, hogy ő a legrosszabb ribanc a városban” – jegyezte meg a politikus.

Most, hogy Olaszország leendő miniszterelnöke egy konzervatív, katolikus nő lesz, aki támogatja az élet- és családbarát politikát, sokan igyekeznek őt neofasisztának, valamint Benito Mussolini egykori olasz diktátor szellemi utódjának beállítani. Az ilyen vádakat azonban még egy vezető baloldali olasz politikus is visszautasította, egyszerűen álhírnek nevezte azt a kísérletet, hogy Melonit és a Fratelli D’Italia pártot a fasizmussal hozzák összefüggésbe.

„Én személy szerint Giorgia Meloni ellen voltam. Nem vagyok a legjobb barátja, ugyanakkor úgy gondolom, hogy Meloni nem jelent veszélyt az olasz demokráciára. Ő a riválisom, és továbbra is harcolni fogunk egymás ellen, de az az elképzelés, hogy a jobboldal választási győzelme miatt már fennáll a fasizmus térnyerésének veszélye Olaszországban, abszolút álhír.” – jegyezte meg Matteo Renzi volt liberális miniszterelnök.

NAGYVILÁG

Címkék:

afd, europe, facism, fratelli d'italia, giorgia meloni