Beszédes videó az amerikai külügyi államtitkártól

Radek Sikorski lengyel EP-képviselő Amerikának mondott köszönetet a gázvezetékeknél történt robbanások után, ez Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár szavaival együtt különös értelmet kaphat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 28. 17:52

A videó még január végén került a nyilvánosság elé és a felvételen Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár arról beszél egy sajtótájékoztatón, hogy az USA leállíttatja az Északi Áramlat 2-t, ha Oroszország átlépi az ukrán határt.

„Szeretnék egyenesen fogalmazni: ha Oroszország megszállja Ukrajnát, így vagy úgy, de az Északi Áramlat 2 nem fog működni”

– jelentette ki akkor Nuland.

„Még mindig arra a kérdésre keresik a választ, hogy ki áll az egész ukrajnai történések, a páneurópai együttműködés tönkretétele és a globális világválság mögött?” – tette fel a kérdést Maria Zakharova, az orosz külügyi tárca szóvivője a Telegram csatornáján. Zakharova a bejegyzésében nyilvánvalóan arra utalt, hogy az Egyesült Államokban már korábban is megfogalmazódott az a gondolat, hogy az Északi Áramlat gázvezetékeket előbb vagy utóbb ki kell iktatni. A minap pedig bombaként robbant a hír, hogy egyik percről a másikra szivárgást észleltek az Északi Áramlat vezetékrendszeren. Kedd estére már egybehangzóan azt állította mindenki, hogy robbanás okozta a vezetékek sérülését. A szakemberek még nem tudják, hogy pontosan ki rongálta meg a vezetékeket.

Az Északi Áramlat a legfontosabb vezetékrendszer az Európába történő gázszállítás szempontjából, a napokban többen is arra figyelmeztettek, hogy a többi vezetékrendszert felértékelte az Északi Áramlat bizonytalan működése. Szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági-és külügyminiszter a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) energiaügyi minisztereinek ülésén beszélt arról, hogy

„a Török Áramlat fontosságát felértékelte, hogy a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat működése nem biztosított. Ezért felhívta azon országok vezetőinek figyelmét, amelyeken a vezeték keresztül megy, hogy figyeljenek a Török Áramlat működésére. Arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormányt számos támadás érte a Török Áramlat megvalósítása miatt, ám a vezeték nélkül most hatalmas bajban volna Magyarország”.

A Török Áramlaton érkezik Magyarországra az orosz gáz 50-60 százaléka, ami lehetővé tette az éves fogyasztás 42 százalékának megfelelő gáz eltárolását – emelte ki. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a nyugat-európai tározók töltöttségi szintje csupán az éves fogyasztás 23 százalékát fedezi. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a globális gáztartalékok 10,5 százaléka Közép-Ázsiában található. Ezért arra sarkallja az Európai Uniót, hogy tegyen erőfeszítéseket az azeri, illetve a kaukázusi és a közép-ázsiai gázforrások felhasználását biztosító infrastruktúra kiépítése érdekében, és kösse meg az ehhez szükséges kereskedelmi megállapodásokat is.

Visszatérve az Északi Áramlat vezetékrendszerre, Radek Sikorski lengyel EP-képviselő az USA-nak mondott köszönetet a robbanások után.

Később a lengyel képviselő részletesebben is kifejtette örömét.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

eu, maria zakharova, natural gas, russia