Bohóc orral, náci karlendítéssel ábrázolja a horvát lap Vucicot

Bohóc orral, náci karlendítéssel ábrázolja a horvát lap Vucicot

A kép alatt az a cím olvasható, hogy "a Szerb Pszicho". A szerb elnök ellen azóta forrnak ismét az indulatok Zágrábban, amióta a minap magánemberként utazott volna a horvátországi Jasenovac koncentrációs táborhoz, hogy gyertyát gyújtson és emlékezzen az áldozatokra.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 29. 11:31

Náciként mutatták be Vucicot

Nem szűnnek a szerb elnök elleni támadások a horvát sajtóban. Legutóbb az Express című horvát magazin címlapjára került fel Aleksandar Vucic. A fotómontázson az elnököt horvát zászlóba burkolva, jobb kezét feltartva, ezzel a náci tisztelgésre utalva, bohóc orral ábrázolják. A kép alatt az a cím olvasható, hogy „a Szerb Pszicho”.

kép: Screenshot/Novosti

A szerb elnök ellen azóta forrnak ismét az indulatok Zágrábban, amióta a minap magánjellegű utazást tervezett Horvátországba. Aleksandar Vucic Jasenovac és Pakrac településekre látogatott volna el, de a horvát hatóságok azt nem engedélyezték. A szerb elnök az ottani egykori koncentrációs táborban szerette volna leróni kegyeletét a II. világháború ártatlan áldozatai előtt.

Ahogy arról a V4NA is írt, a jasenovaci koncentrációs tábor volt a legnagyobb a Balkánon, és a harmadik a legnagyobb egész Európában. Az akkori Horvát Független Állam által működtetett táborban szerbeket, zsidókat, romákat és antifasisztákat dolgoztattak és kínoztak halálra. Az emlékhely név szerint 83145 szerbet, zsidót, romát és antifasisztát említ, de becslések szerint ennél jóval nagyobb lehet az áldozatok száma, akár a több százezret is elérheti. Jasenovacot gyakran „Balkán Auschwitzaként” emlegetik.

kép: Screenshot/Novosti

A szerb elnökről szóló cikkre a szerb Novosti is reagált. Mint a portál írja, emlékezetetni kell a horvátokat, hogy hiába Vucicot ábrázolják karlendítéssel, éppen ők várták virággal a kezükben a náci tankokat a II. világháborúban, nem pedig a szerbek, akik a hódítók ellen küzdöttek. A szerb lap szerint kétségtelenül fáj a horvátoknak a Jasenovacról szóló igazság, amit Vucic ismételget, s amit Zágrábban el akarnak hallgatni.

A Novosti úgy fogalmaz, hogy a horvátok el akarják titkolni az igazságot az általuk ártatlanul megölt szerb, zsidó és roma áldozatokról, ezért a legbetegebb sértésekkel és a legborzalmasabb hazugságokkal támadják a szerb elnököt. Ez az egyik szándéka ennek a szövegnek, a másik pedig a Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában élő szerb nép minden lehetséges módon való becsmérlése – fogalmaz a Novosti.

kép:Screenshot/Novosti

Vucic nem megy a horvát tengerpartra nyaralni

Amíg a horvát sajtóban ilyen, és ehhez hasonló cikkek jelennek meg, addig Aleksandar Vucic a Pink TV-nek adott csütörtök esti interjújában azt mondta, Szerbia békét akar a régióban, a horvátokról pedig beszélni sem szándékozik. Kiemelte: amíg él nem látogat el a horvát tengerparta. Mint fogalmazott: a Zágrábbal való viszonytól függetlenül arra törekszik a belgrádi vezetés, hogy a Szerbiában élő horvátokkal jó kapcsolatokat ápoljon, s nekik ne legyen hátrányuk a két ország nézeteltéréseiből.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatian, nazi, vucic