Az EU-s ország nem engedélyezte a szerb elnöknek, hogy a második világháború ártatlan áldozataira emlékezzen

Az EU-s ország nem engedélyezte a szerb elnöknek, hogy a második világháború ártatlan áldozataira emlékezzen

Aleksandar Vucic magánemberként utazott volna a horvátországi Jasenovac koncentrációs táborhoz, hogy gyertyát gyújtson és emlékezzen az áldozatokra. A horvát kormány ezt provokációnak minősítette.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 18. 11:48

A Balkán Auschwitza

Vasárnap magánjellegű utazást tervezett Horvátországba a szerb államfő. Aleksandar Vucic Jasenovac és Pakrac településekre látogatott volna el, de a zágrábi hatóságok azt nem engedélyezték. A szerb elnök az ottani egykori koncentrációs táborban szerette volna leróni kegyeletét a 2. világháború ártatlan áldozatai előtt.

A jasenovaci koncentrációs tábor volt a legnagyobb a Balkánon és a harmadik a legnagyobb egész Európában. Az akkori Horvát Független Állam által működtetett táborban szerbeket, zsidókat, romákat és antifasisztákat dolgoztattak és kínoztak halálra. Az emlékhely név szerint 83145 szerbet, zsidót, romát és antifasisztát említ, de becslések szerint ennél jóval nagyobb lehet az áldozatok száma, akár a több százezret is elérheti. Jasenovacot gyakran „Balkán Auschwitzaként” emlegetik.

Horvát külügyminiszter: elfogadhatatlan provokáció

A horvát kormány azonban felháborítónak találta Vucic tervezett látogatását, erről beszélt a zágrábi külügyminiszter is. Gordan Grlic Radman elmondta: számukra elfogadhatatlan, hogy előzetes bejelentés nélkül érkezzen egy külföldi államfő, emiatt tiltakozó jegyzéket adtak át Szerbia nagykövetének. Mint fogalmazott: kételkedik Vucic látogatásának őszinteségében. A kormány ezért megtiltotta Vucic látogatását.

„Ezt provokációnak tekintjük, mert eszközként akarták az áldozatokat felhasználni. A cél az volt, hogy Vucic politikai tőkét kovácsoljon most, amikor épp a kormányalakítás zajlik Szerbiában. Uram, ez nem olyan, mintha a tengerre menne” – üzente Aleksandar Vucicnak Grlic Radman.

Szerb külügyminiszter: jog- és civilizációellenes Zágráb döntése

A szerb külügyminiszter félelmetesnek nevezte a horvátok álláspontját. Nikola Selakovic egy rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: Szerbia számára elfogadhatatlan, hogy Vucicnak nem engedték meg, hogy Jasenovacra látogasson.

Szerinte Zágráb jogellenes, európa- és civilizációellenes döntést hozott. A szabad mozgás elvének súlyos megsértése ugyanis, hogy megtiltják Szerbia elnökének az utazást – oda, ahol több százezer szerb, zsidó, roma és más nemzetiségű áldozat szenvedett – mondta Selakovic.

Ana Brnabic szerb kormányfő ahhoz hasonlította a horvát kormány döntését, mintha az izraeli elnöknek megtiltanák, hogy Auschwitzba látogasson, és azt mondanák, hogy az káoszt idézne elő, amely tönkreteheti a kétoldali kapcsolatokat. A miniszterelnök szerint Zágráb mostani lépése Szerbia és Horvátország újkori történelmének legnagyobb botránya.

Aleksandar Vucic a Facebookon reagált a történésekre. A szerb elnök a Jasenovac haláltábornál emelt emlékmű képét osztotta meg és röviden hozzáfűzte: „Önök csak tegyék a dolgukat. A szerb nemzet élni fog és soha nem felejt”.

kép: Facebook

Az üggyel kapcsolatban már meg is született a szerbek első válaszlépése: mostantól kezdve a horvát tisztviselők és diplomaták különleges ellenőrzési rendszer alá kerülnek, és minden szerbiai látogatást be kell jelenteniük és indokolniuk kell.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

holocaust, jasenovac, vucic