Brüsszelben nincs őszinte szándék a Nyugat-Balkán uniós integrációjára

Brüsszelben nincs őszinte szándék a Nyugat-Balkán uniós integrációjára

A macedón ellenzék számára elfogadhatatlan a francia javaslat a bolgárokkal való vita rendezésére. A V4NA-nak nyilatkozó politikus szerint annak elfogadása a macedón nép nemzeti önazonosságát is veszélyezteti. Aleksandar Nikoloski úgy fogalmazott, hogy jobb lenne, ha az EU bevallaná, hogy problémái vannak az integrációval kapcsolatban, ahelyett, hogy a mostani, kétszínű politikáját folytatná.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 26. 08:01

A francia javaslat a bolgár imperialista törekvések megvalósítása

A francia javaslat nagyon rossz Észak-Macedóniának, közvetlenül veszélyezteti a balkáni nép identitását, a történelmét, a kultúráját, a nemzeti hőseit és a nemzeti büszkeségét. Ezt mondta a V4NA hírügynökségnek adott exkluzív interjújában Aleksandar Nikoloski. A jobboldali VMRO-DPMNE alelnöke szerint az egész javaslat valójában Bulgária imperialista külpolitikájának a megvalósítása. Szófia ezen törekvései már 150 éve tartanak, azóta, amióta a 19. században létrehozták önálló államukat, jegyezte meg a macedón ellenzéki politikus.

kép: Facebook

„Egyszerűen el sem tudom hinni, hogy Macedónia egy ilyen helyzetben találta magát. A kormány hibája, hogy egy ilyen javaslat egyáltalán az asztalra kerülhetett. Legnagyobb sajnálatunkra, a kabinet azt el is fogadta. Ezzel olyan körülmények teremtődtek meg, amelyek katasztrofálisak az országra nézve”

– nyilatkozta a V4NA-nak Nikoloski.

22 éve várt a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Macedónia

Az ellenzéki párt másrészről támogatja, hogy Macedónia az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. A VMRO-DPMNE volt hatalmon, amikor az ország kormánya 2000-ben aláírta a Stabilizációs és Társulási Egyezményt az EU-val.

„Az egyezményt még együtt írtuk alá a horvátokkal, Románia és Bulgária pedig még nem volt uniós ország. Ezután jött ez az abszurd névvita a görögökkel, majd a bolgárok következtek. Mi 22 éve várunk a csatlakozásra, formálisan pedig 17 éve, mert 2005-ben lettünk tagjelöltek. Akkor még szintén az Európai Unión kívül volt Románia és Bulgária”

– húzta alá a párt alelnöke.

Észak-Macedónia és Albánia a minap kezdhették meg a csatlakozásai tárgyalásaikat az Európai Unióval azzal, hogy megtartották az első kormányközi konferenciát Brüsszelben.

Nikoloski szerint az, hogy országa 17 évet várt arra, hogy egyáltalán megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat, jól mutatja, hogy Brüsszel miként viszonyul az egész régióhoz. Az effajta viselkedés legékesebb példája az, ahogyan Macedóniával bánnak. Az ellenzéki politikus kiemelte: ennek ellenére országának, s népének meg kell tartani büszkeségét. Ezt kulcsfontosságúnak nevezte.

kép: Facebook

„Az Európai Unióban lenni gazdasági előnyöket és fejlődést jelent, ugyanakkor fontos, hogy megőrizzük az identitásunkat, a különbségünket más népektől. A macedónok macedónok kell, hogy maradjanak az EU-n belül is” – hangsúlyozta.

Alkotmánymódosítás nélkül lehetetlen a francia javaslat végrehajtása

Az elmúlt hetekben tömeges tüntetések voltak Szkopjéban. Az ellenzék hívószavára tízezrek gyűltek össze, hogy elmondják véleményüket, számukra elfogadhatatlan Macron francia elnök javaslata a bolgárokkal való vita rendezésére. A francia javaslatról a V4NA már korábban beszámolt.

kép: Facebook

A demonstrálók és a rendőrök többször össze is csaptak. Bár az utcai tüntetések befejeződtek, az ellenzéki párt most azt akarja elérni, hogy az alkotmánymódosításhoz szükséges referendum sikertelen legyen.

„Kulcsfontosságú körülmény, hogy a javaslat szerint meg kell változtatni az alkotmányt, hogy a bolgárok kisebbségi jogait az védje. Pártunk ezt nem támogatja, nélkülünk viszont nem lehet a parlamentben alkotmányt módosítani. Így nincs meg az ehhez szükséges kétharmad”

– magyarázta a V4NA-nak adott interjújában a macedón politikus.

Aleksandar Nikoloski kifejtette, a nyári szünet után azonnal elkezdődik a felkészülés a népszavazásra. Meggyőződését fejezte ki, hogy amennyiben a társadalom egésze elutasítja ezt a javaslatot, akkor az Európai Uniónak újat kell kidolgozni. A VMRO-DPMNE alelnöke szerint a tüntetéseken tisztán látszik, hogy az emberek többsége a dokumentum ellen van, s ezt mutatja majd a referendum eredménye, valamint a parlamenti szavazás is.

kép: Facebook

Az észak-macedón kormány egyébként jelentősen veszített a támogatottságából, s legitimitása sincs már – tette hozzá a balkáni politikus. Ezt bizonyítja, hogy a hatalmi pártok drámai vereséget szenvedtek el a legutóbbi önkormányzati választáson. Nikoloski emiatt, és a mostani helyzet okán előrehozott választások megtartását sürgeti Észak-Macedóniában. A voksoláson a választópolgárok véleményt alkothatnak a politikusok munkájával kapcsolatban – húzta alá Aleksandar Nikoloski.

Nincs őszinteség a brüsszeli bővítéspolitikában

Brüsszel politikája kétszínű a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatban, a szándék pedig nem őszinte. Így értékelte az Európai Unió hozzáállását az integrációhoz a macedón ellenzéki párt alelnöke hozzátéve, hogy ennél még az is jobb lenne, ha elmondanák az embereknek, hogy problémáik vannak az EU-ban a bővítéssel kapcsolatban, ahelyett, hogy ilyen vagy olyan körülményeket teremtenek, amelyek csak frusztrációt okoznak a népnek, a csatlakozási folyamat pedig áll – húzta alá Aleksandar Nikoloski.

kép: Facebook

A bolgárok már évek óta vétózták a macedónok és az albánok EU-s csatlakozásának megkezdését, mondván nem elégedettek a bolgár kisebbség helyzetével Észak-Macedóniában. Így az ország blokádja miatt, egy helyben topogott Szkopje az EU felé vezető útján.

Szófia a támogatásért cserébe egyértelmű garanciákat várt el Szkopjétól, amellyel biztosítaná az ott élő bolgárok jogait, és követelik, hogy ezt foglalják bele a macedón alkotmányba is. A macedón kormány alkotmánymódosítást tervez, ehhez azonban kétharmados támogatásra lenne szükség, amely a parlamenti matematika alapján nincs meg az ellenzék nélkül.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

macedonia, nikoloski, vmro-dpmne