Csak minden századik migráns tér haza a származási országába

A tavalyi évben az uniós országból mindössze 3420 kényszer-hazatelepítés történt, ami azt jelenti, hogy a partot ért illegális migránsoknak csupán az 1,6 százalékát küldték vissza a származási országába.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 1. 16:35

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint Olaszországból egyre kevesebb bevándorló tér haza önkéntesen a származási országába. A Corte dei Conti június elején közzétett jelentésében feltérképezi, hogy hány személy folyamodott az olasz belügyminisztériumhoz, önkéntes hazatéréssel kapcsolatos segítségnyújtásért. A jelentés azt írja, hogy nem volt túl sikeres az erre irányuló program, a számok messze elmaradtak a várakozásoktól, és az eredményt a világjárvány megfékezését célzó intézkedések is befolyásolták.

Azonban más európai országok ugyanezen időszakban sokkal több illegális bevándorlót tudtak hazaküldeni, a koronavírus-járvány ellenére is, hívja fel rá a figyelmet az il Giornale. Németországban például a jelentés adatai szerint 2019-ben 13 053 önkéntes hazatelepítési eljárást hajtottak végre. Franciaországban ugyanebben az évben 8781 bevándorlót vittek haza önszántukból. Azonban Olaszországban ez a szám alig 384 volt. Még a kényszertelepítések számának hozzáadásával sem sikerült annyi embert hazaküldenie Olaszországnak, mint a többi, nyugat-európai országnak.

Matteo Salvini belügyminisztersége idején, 2018-ban 1185 migráns önkéntes hazatelepítése történt meg, valamint 6425 migránst deportáltak vissza a származási országukba. Luciana Lamorgese minisztersége alatt, 2021-re ez a szám 3420-ra csökkent, míg a kényszer-visszatérések száma 346-ra esett vissza. Az érkezések száma, viszont határozott növekedésnek indult, a 2018-as 23 ezerről 2021-re 67 ezerre emelkedett az Olaszországba érkezett illegális bevándorlók száma.

A statisztikák szerint 2021-ben a partot ért illegális bevándorlók mindössze 5,6 százalékát sikerült valamilyen formában visszavinni a szülőföldjére.

Franciaországban és Németországban a jelentés szerint azért működött hatékonyabban az illegális bevándorlók visszaszállítása, mert egyszerűsítették az eljárásokat, és hatékonyabban használták fel a rendelkezésre álló forrásokat. Másrészt Olaszországban jelenleg nincs érvényes és integrált visszatérés-irányítási rendszer, ami nehézséget okoz a hazatoloncolandó migránsok felkutatása és az önkéntes távozásuk nyomon követése szempontjából, valamint nehézkes az együttműködés a migránsok származási országaival.

A Liga párt az adatok megjelenése után, tiltakozni kezdett, Annalisa Tardino európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy nagyon kevés a kitoloncolás, a rendelkezésre álló források ellenére és a nyitott kikötők politikája miatt, aminek köszönhetően egyre több illegális bevándorló érkezik Olaszországba.

„Ez a Demokrata párt által kívánt korlátlan bevándorláspolitika, amely 2022-ben rekordszámú partraszállást eredményezett, és több mint 700 vízbe fulladt migránst. Amikor a Liga irányította a belügyminisztériumot, még életeket kíméltek meg, de úgy tűnik, hogy a hajótörések már nem számítanak botránynak, különösen, ha ezekkel a döntésekkel egy olyan üzletet segítenek, amelyből az emberkereskedők profitálnak.

A nyár beköszöntével és az illegális bevándorlók partra szállásának fellendülésével újabb felhívást kell intézünk az EU-hoz és Lamorgese miniszterhez. A Melillai eset után, ahol rendőrök is meghaltak, miközben illegális bevándorlók törtek be az enklávéba, azonnali cselekvésre van szükség”

– mondta a Liga képviselője.

„Európában nincs hely mindenki számára, a befogadás csak annak jár, akiknek valóban szüksége van rá, és azoknak, akik a háború elől menekülnek. Nem lehetünk tovább puszta szemlélői az inváziónak, és nem sodorhatjuk veszélybe polgárainkat”

– tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

NAGYVILÁG

Címkék:

italy, migration, statistics