Kétszázmilliós kárt okoztak az afgánok a menekültszállásokon

Egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentésből kiderült, hogy a tálib hatalomátvétel után kimenekített afgánok 189 millió dollárnyi kárt okoztak a laktanyákban, ahol elszállásolták őket.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 17. 08:52

Miután az amerikai fegyveres erők 2021 augusztusában kivonultak Afganisztánból, Joe Biden amerikai elnök megnyitotta azt a menekültcsatornát, amely több mint 86 000 afgánt telepített át amerikai közösségekbe, sokakat anélkül, hogy előzetesen átvilágították vagy személyesen meghallgatták volna őket.

Ezen afgánok tízezreit kezdetben nyolc amerikai katonai bázison helyezték el, köztük 50 000-et kifejezetten a texasi Fort Blissben, a virginiai Fort Lee-ben, a wisconsini Fort McCoyban, a virginiai Fort Pickettben illetve az indianai Camp Atterburyben.

Az említett öt amerikai bázis tisztviselői a Védelmi Minisztérium főfelügyelőjének (DOD IG) tettek jelentést, amely szerint

az épületekben 189 millió dolláros kárt okoztak az átmenetileg elszállásolt afgánok. A javítási költségeket pedig a védelmi minisztériumnak kell kifizetnie, az adófizetők pénzéből.

Amint arról a Wisconsin Right Now elsőként beszámolt, a Fort McCoy laktanyában okozták a legtöbb kárt, a létesítményben tartózkodó több mint 12 700 menekült az ott tartózkodása során, több mint 140 millió dollárnyi kárt okozott. Többek között tönkretették a falakat, a mennyezeteket, a padlót, az ajtókat, a fürdőszobákat, a vízvezetékeket, az elektromos rendszereket, a szellőztető-, fűtő- és hűtő berendezéseket, a külső burkolatokat és a létesítmény legtöbb barakkját.

Fort Blissben a bázison elhelyezett afgánok 575 000 dolláros kárt okoztak a matracokban és ágyakban, míg Fort Leeben 632 000 dolláros kárt okoztak a padlóban, a mennyezetben és az elektromos rendszerekben.

Eközben Fort Pickettben az afgánok nagyjából 26 millió dolláros kárt okoztak a falakban, ajtókban, vízvezetékekben, a tűzjelzőkben és egyéb használati tárgyakban. A Camp Atterburyben a károk összesen 16 millió dollárt tettek ki.

NAGYVILÁG

Címkék:

afgan refugees, biden administration, military base, united states of america