Családi házakat, villákat bontanának le, hogy migránsoknak építsenek társasházat

A szociáldemokraták egy új törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely szerint az etnikai szegregáció megszüntetése érdekében az állam és az önkormányzatok villákat, családi házakat vásárolhatnak gazdagabb környékeken, hogy ott aztán bevándorlókat helyezzenek el.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 21. 12:01

Egy új törvényjavaslat szerint Svédországban az állam vagy a helyi önkormányzatok villákat, családi házakat vásárolhatnak vásárolhatnak majd a jómódú svédek által lakott területeken, hogy bevándorlókat helyezzenek el ott. Ennek célja, hogy megtörjék az etnikai szegregációt, amely a tömeges bevándorlás miatt alakult ki a svéd városokban.

Ha a kisajátítási törvényt elfogadják, a többségében svédek által lakott területeken lévő, eladásra kínált villákat az állam vagy az önkormányzat megvásárolhatja, akár akarja az eladó, akár nem. Az, hogy az államnak vagy önkormányzatnak mennyit kell fizetnie az adófizetők pénzéből, attól függ, hogy az eladó milyen kikiáltási árat kért, illetve milyen ajánlatokat tettek az ingatlanra, írja a Samnytt svéd hírportál.

A felvásárlás után az állam vagy az önkormányzat – függetlenül a másokra vonatkozó építési engedélyezési szabályoktól – lebonthatja a villát azért, és többszintes épületet építsen a telken, amelynek lakásait olcsón bérbe adják migránsoknak.

De lehetőség van a villa megtartására és bérbeadására is.

Johan Danielsson lakásügyi miniszter a kormány nevében dolgozta ki a törvényjavaslatot. Amikor a közelmúltban közölték a javaslatot a nyilvánossággal, azt azzal indokolták, hogy az segítene csökkenteni és ellensúlyozni a szegregációt. A magántulajdonban lévő villák és családi házak ilyen jellegű kisajátítása már korábban is előfordult. Újdonság, hogy a kritikusok által totalitáriusnak tartott döntéseket most migrációs és integrációs problémákkal igazolják.

Egyébként nincs felső határa annak, hogy az önkormányzat egy lakónegyedben hány villát vásárolhat fel és alakíthat át migránsok lakhatására, ugyanakkor a kritikusok arra hívják fel a figyelmet, hogy ha sok ilyen házat bontanak le, hogy társasházat építsenek a helyére, akkor egy idő után hiány lesz a villákból, és az ingatlanok ára az egekbe szökik, így kevesebb család lesz képes ilyen épületeket vásárolni.

A Lakástulajdonosok Országos Szövetsége élesen bírálta a törvényjavaslatot, és számos hátrányát is felsorolta egy ilyen törvénynek. Többek között kitértek arra, hogy a svéd lakásépítések az elmúlt években egyértelműen a többlakásos házak építésére irányultak annak ellenére, hogy a villák a legnépszerűbb lakásformák.

Lena Södersten, a szövetség jogásza szerint „a lakáspiacon egyfajta fordított valóság van. Két különböző dolog az, amit az emberek akarnak és az, ami megépül”, és ennek oka az, hogy az építkezést nagyrészt a kormány ideológiája irányítja.

A szövetség szerint

a törvényjavaslatban van egy baloldali ideológiai elem, amely a lakástulajdonosokat egy kiváltságos fehér csoportnak tekinti, akiket a migránsok javára ki kell szorítani.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

house, migration, sweden