Diplomáciai válságot okozott Olaf Scholz német kancellár

Diplomáciai válságot okozott Olaf Scholz német kancellár

Elmélyülhet a német-brit-francia diplomáciai csörte, miután Olaf Scholz olyan állításokkal támadt rá a franciákra és a britekre, amelyeket utóbbi kettő nem hagyhatta szó nélkül. Felhívták a figyelmet arra, hogy Olaf Scholz nagyon veszélyes dolgokat mondott.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. MÁRCIUS 1. 12:17

Olaf Scholz német kancellárnak az a célzása, hogy brit és francia személyzet működtet Ukrajnának adományozott cirkálórakétákat, „téves, felelőtlen és a szövetségesek arculcsapása” – jelentette ki csütörtökön Alicia Kearns, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke.

Scholz a hét elején Berlinben újságíróknak nyilatkozva azzal indokolta, hogy továbbra is elutasítja a német Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéták Ukrajnának való küldését, hogy azok programozásához szükség lehet az Ukrajnában lévő német csapatokra. Ez Németországot a konfliktus aktív résztvevőjévé tenné.

„Ez egy nagyon messzire ható fegyver. És amit a britek és a franciák a célellenőrzés és annak támogatása terén tesznek, azt Németországban nem lehet megtenni”

– mondta Scholz a Taurusról.

A Taurus rakéták erős robbanófejjel rendelkeznek, amelyek képesek megerősített célpontokat vagy infrastruktúrát, például hidakat megsemmisíteni, és mélyen az ellenséges vonalak mögé hatolni, amit Kijev kétségbeesetten kér. Tavaly az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat küldött Ukrajnának, majd nem sokkal később Franciaország követte.

A megjegyzésekre reagálva az Egyesült Királyság volt védelmi minisztere, Ben Wallace, aki a Storm Shadow-kat küldte, azt mondta, hogy Scholz „rossz ember volt, rossz időben, rossz munkakörben”.

Míg Londonban dühösek voltak, Párizsban nyugodtabban fogadták Scholz megjegyzéseit, annak ellenére, hogy Franciaország és Németország között szélesebb körű súrlódások alakultak ki Ukrajna felfegyverzése miatt – írja a Politico. A kormánynak nem volt hivatalos kommentárja, de Benjamin Haddad, Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártjának parlamenti képviselője a közösségi oldalán arról írt egy bejegyzést, hogy a kancellár megjegyzései diplomáciai válságot okoztak Londonnal. „Berlin nagyon elszigetelődött” – tette hozzá.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, germany, uk, war