Döbbenet: a boncolás során eltávolították a terrortámadás áldozatainak szerveit – videó

Döbbenet: a boncolás során eltávolították a terrortámadás áldozatainak szerveit – videó

A 2016-os nizzai terrortámadás tárgyalásán az áldozatok hozzátartozói magyarázatot várnak az ügyésztől, hogy miért távolították el az igazságügyi boncolás során az elhunytak szerveit. A rokonok ügyvédje szerint ez nem volt indokolt, ráadásul több áldozat esetében az összes belső szervet kivették, egy kislányt szív és agy nélkül kellett eltemetni a szülőknek.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 5. 14:34

Szeptember 5-én, hétfőn veszi kezdetét Párizsban a 2016-os nizzai terrortámadás tárgyalása és előreláthatóan december közepéig tart majd. Bár magát az elkövetőt, a tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej Bouhlel-t annak idején lelőtte a rendőrség, tettestársainak, hét férfinak és egy nőnek a bíróság előtt kell felelnie a 86 halálos áldozatot követelő merényletben való részvételük miatt.

A per során azonban nem csak az elkövető társainak kell beszámolniuk a történtekről. Amint arról a 20 minutes nevű hírportál beszámolt, egy, az áldozatok hozzátartozói tömörítő egyesület magyarázatot kér az ügyben érintett ügyésztől arra, hogy miért távolították el az igazságügyi boncolás során több áldozat több szervét is. Kiderült ugyanis, hogy több elhunyt személy esetében is kivették a boncolás során a belső szerveket, ami a terrortámadás helyszínének nevére (Promenade des Anglais, angol sétány) utaló „Promenades des Anges” (angyalok sétánya) elnevezésű egyesület szerint indokolatlan és aránytalan mértékű volt. Az egyesület kérésére tanúként idézte be a bíróság François Molins ügyészt, a támadás idején ugyanis országos szinten ő felelt a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekért, az elhunytak rokonai tőle várnak magyarázatot a történtekre.

Az áldozatok ügyvédje, Virginie Le Roy arról beszélt a sajtónak, hogy ügyfelei indokolatlannak tartják az elhunytak szerveinek eltávolítását, hozzátéve, hogy semmiféle elfogadható magyarázattal nem szolgált az ügyészség azzal kapcsolatban, hogy miért vették ki 15 áldozat szerveit. Az ügyvéd elmondása alapján egyes esetekben csupán a véletlen műve, hogy egyáltalán kiderült a szervek eltávolítása, hozzátéve, hogy nem csupán egy szervről van szó, több olyan áldozat is van, akinél minden belső szervet eltávolítottak, mindezt a családok értesítése nélkül. Virgine Le Roy szerint egész biztosan többen is úgy temették el a terrortámadásban elhunyt rokonukat, hogy nem volt arról tudomásuk, hogy a holttestből eltávolították a szerveket, hozzátéve, hogy több gyermek is volt az áldozatok között. Az ügyvéd arról is beszámolt, hogy véleménye szerint a boncolás során nem lett volna szükséges a szervek kivétele, mivel minden áldozat a gázolás következtében vesztette életét, a halál oka tehát minden esetben ismert és egyértelmű volt.

Megszólalt a történtekkel kapcsolatban az egyik áldozat édesapja, Thierry Vimal, akinek a lánya 12 évesen vesztette életét a hat évvel ezelőtti támadásban. A férfi a BFMTV-nek adott nyilatkozatában leszögezte, hogy szó sem volt transzplantációról, a szerveket tehát egész bizonyosan nem ilyen céllal távolították el lánya holttestéből. A férfi arról is beszámolt, hogy sem ő, sem a többi áldozat hozzátartozója nem kapott semmiféle dokumentumot a boncolásról és sem szóban, sem írásban nem tájékoztatták őket arról, hogy bizonyos szerveket eltávolítottak a holttestből az igazságügyi boncolás során. Thierry Vimal szerint a hatóságoknak kötelességük lett volna a családot arról tájékoztatni, hogy egy olyan holttestet temetnek el, amelyből tizenhárom belső szerv hiányzik. Az édesapa elmondása alapján a holttestet úgy helyezték végső nyugalomra, hogy sem a szív, sem az agy, sem a hangszálak nem voltak benne. Mivel a család csak később jutott hozzá az eltávolított szervekhez, a kislányt két sírhelyre temették, az egyikben vannak a gyermek hamvai, a másik, később létesített sírban pedig a szervei.

A történtekről szintén beszámoló France Bleu értesülései szerint a 2016. július 14-én történt támadásban elhunyt áldozatok szerveinek eltávolítására adott ügyészségi magyarázat a mai napig mindössze annyi, hogy így kívántak védekezni az orvosi ellátás feltételeivel kapcsolatos esetleges jogi lépésekkel szemben.

 

 

NAGYVILÁG

Címkék:

france, nice, organs removed, truck attack, victims