Döbbenetes összegű támogatást kapott a francia államtól egy munkanélküli házaspár

Döbbenetes összegű támogatást kapott a francia államtól egy munkanélküli házaspár

A tíz gyermeket nevelő pár mindkét tagja munkanélküli, ám augusztusban a minimálbér többszörösének megfelelő állami támogatásban részesültek, ami nagy felháborodást keltett a bérből és fizetésből élők körében

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 19. 10:15

Szinte hihetetlen összegű, csaknem 6000 eurós állami támogatásban részesült egy család, akik tíz gyermeket nevelnek és a kelt-franciaországi Bas-Rhin megyében élnek. A támogatást igazoló kifizetési igazolásról készült képen jól látszik, hogy különböző jogcímeken összesen 5 789,53 eurót kapott a házaspár a francia államtól. A lapon feltüntetett adatok szerint a család 2022 augusztusában személyre szabott lakhatási támogatásban, gyermekgondozási segélyben, iskolakezdési támogatásban, valamint rászorultsági alapú családi pótlékban és aktív szolidaritási jövedelemben egyaránt részesült, a több segély összeadódott és így jött ki a döbbenetes összeg.

A kifizetésekről szóló bizonylatot Iva Masson újságíró tette közzé a Twitteren, megjegyezve, hogy bőkezű segéllyel támogatja a francia állam azokat, akik otthon vannak és nem dolgoznak, hozzátéve, hogy mindezt azoknak a zsebéből veszik ki, akik reggeltől estig dolgoznak.

A Libération nevű francia lap CheckNews nevű tényfeltáró csapata a dolgok végére kívánt járni, ezért felkereste a családi pótlékot folyósító kasszát (CNAF), ahol elismerték, hogy a dokumentum hiteles és valóban ennyi támogatást kapott augusztusban a szóban forgó család. A CNAF hozzátette, hogy egy olyan családról van szó, amely tíz gyermeket nevel, a legkisebb csecsemő, a legidősebb pedig 19 éves. Arról is beszámoltak, hogy mindkét szülő munkanélküli, úgynevezett aktív szolidaritási jövedelemben részesülnek, a gyerekek pedig egytől egyig eltartottak, saját jövedelemmel nem rendelkeznek.

A CNAF felhívta rá a figyelmet, hogy a kassza az aktív szolidaritási jövedelem és a lakhatási támogatás összegét minden támogatott esetében azonos módon számítják ki, rámutatott továbbá arra is, hogy a szóban forgó kifizetési jegyzék egy speciális időszakra vonatkozik, mivel tartalmazza az iskolakezdési támogatást, amelyet évente csak egyszer fizetnek ki, augusztusban.

A CNAF becslése szerint az említett tizenkét fős család számára havi 3600 és 3700 euró közötti juttatás jár, kiemelte továbbá, hogy a lakhatási támogatást nem a házaspárnak, hanem közvetlenül a strasbourgi Eurometropolis Lakáshivatalnak fizeti a kassza.

A történet pikantériája, hogy a kommunista párt főtitkára, Fabien Roussel épp a napokban kezdett el amellett kampányolni, hogy a baloldal a segélyekkel szemben a munkát helyezné előtérbe, újra értelmet adva a munkának, mivel szerintük a munkanélküliség öl.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, large sum, state allowances, unemployed