Döbbenetes Párizs adóssága, a városvezetés új adókkal próbál pénzhez jutni

Döbbenetes Párizs adóssága, a városvezetés új adókkal próbál pénzhez jutni

A szocialista főpolgármester vezetése alatt olyan mértékben eladósodott a francia főváros, amilyenre eddig még soha nem volt példa – most az ingatlanokra kivetett extra adóktól várják a kármentést

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 7. 16:01

Soha nem volt még olyan mértékben eladósodva a francia főváros, mint most, a tartozás a szocialista Anne Hidalgo főpolgármester vezetése alatt kevesebb mint egy évtized alatt több mint a háromszorosára nőtt. A Capital nevű francia gazdasági lap az év elején számolt be róla, hogy míg 2013-ban 3,7 milliárd euró volt Párizs adósság, addig 2022-re ez a szám 10,02 milliárdra emelkedett.

Párizs városa 1,2 milliárd euróra becsüli a koronavírus okán kialakult egészségügyi válság költségeit a bevételkiesés és a többletkiadások között. Ezért a helyi önkormányzatok jelenlegi adózási rendszerének sürgős megreformálására van szükség Nicolas Bonnet-Oulaldj, a párizsi városi tanácsosok kommunista vezetője és Paul Simondon pénzügyekért felelős szocialista alpolgármester szerint.

A brutális mértékű adósságot a szocialista városvezetés az adófizetőkön hajtaná be, méghozzá olyan módon, hogy a legtehetősebbekre vetnék ki a legtöbb adót.

A tervek között szerepel három jelentős, ingatlanadóval kapcsolatos újítás, melyek már 2023-tól életbe lépnének Anne Hidalgo tervei szerint. Az első rendelkezés értelmében megadóztatnák az üresen álló irodákat, a második intézkedéssel négyszeresére emelnék az üresen álló lakások után beszedett adót, a harmadik rendelkezéssel pedig a szocialista és kommunista politikusokból álló párizsi városvezetés eltörölné a főváros legfrekventáltabb és ezáltal legdrágább részeiben lévő, úgynevezett másodlagos otthonokra kivetett ingatlanadó felső határát. A párizsi ingatlantulajdonosoknak tehát alaposan a zsebükbe kell majd nyúlniuk, amennyiben a városvezetés javaslatai elfogadásra kerülnek.

A súlyos helyzet a baloldali városvezetés szerint azért alakult ki, mert az állam az egészségügyi válság óta nem támogatja anyagilag a fővárost, ezért a fent említett intézkedéseken kívül egyéb intézkedések bevezetését is tervezik.

Anne Hidalgo tervei között szerepel a párizsi székhelyű multinacionális vállalatok nyereségének nagyobb mértékű megadóztatása, mellyel kapcsolatban országos szintű mérlegelést javasol a főpolgármester. Ezen kívül szintén szóba került néhány olyan intézkedés, melyek a legtehetősebb adófizetőket és turistákat célozzák meg, a párizsi vezetés eltörölné a luxusszállodák idegenforgalmi adójának felső határát, valamint jelentősen megemelné az ingatlan adásvétel során kifizetendő vagyonszerzési illetéket, különös tekintettel a luxuskategóriába eső lakások esetében.

Ezzel kapcsolatban Nicolas Bonnet-Oulaldj kiemelte, hogy sem a vagyonosodási illeték, sem az idegenforgalmi adó megemelése nem jelent többletköltséget az államnak és a munkásosztálynak sem kerül pénzébe, a kommunista politikus szerint ezek az intézkedések a szociális igazságosság keretében kerülnének bevezetésre.

Paul Simondon szocialista alpolgármester úgy véli, hogy a fent említett adónemeket széles körben üdvözlik majd a képviselők, beleértve a jobboldali polgármestereket is, különösen azokban a városokban, ahol nagyon feszült a lakáshelyzet. Amennyiben a parlamenti többség megszavazza az előterjesztett intézkedéseket, akkor az adóreformok már 2023-tól bevezetésre kerülhetnek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

anne hidalgo, france, in debt, paris, tax increase