Döntött a bíróság, a légitársaságnak nincs beleszólása az utaskísérők hajviseletébe

Döntött a bíróság, a légitársaságnak nincs beleszólása az utaskísérők hajviseletébe

Évekig tartó jogi huzavonát követően a bíróság az egykori alkalmazottnak adott igazat, kimondva, hogy a vállalat nem határozhatja meg, hogy a munkavállaló milyen frizurát viseljen.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 27. 10:01

Egy évtizedre nyúlik vissza az a vita, melynek végül a francia Semmítőszék tett pontot a végére. A kérdés az Air France légitársaság egyik férfi légiutas-kísérőjének a hajviseletével kapcsolatban merült fel. A Le Parisien nevű lap számolt be róla, hogy a légitársaság megtagadta a felszállást az egyik gép számára, mert egy férfi utaskísérő tipikus afrikai hajviselettel mutatkozott, holott az ilyen frizurát nem engedélyezi a férfiak számára a légiutas-kísérők kézikönyve.

A légitársaság alkalmazottja 1998-ban kezdett az Air France-nál dolgozni és 2005 óta tipikus afro fonatokból álló frizurája volt, de, miután a hajviselete miatt nem engedték az egyik gépet felszállni, éveken át parókát viselve látta el munkáját. 2012-ben azonban elege lett és diszkrimináció vádjával feljelentést tett a légitársaság ellen a munkaügyi bíróságon, kisvártatva azonban felfüggesztette őt a vállalat, mondván, nem tett eleget az egyenruha viselési szabályoknak. 2016-ban a cég depresszió miatt munkavégzésre alkalmatlannak nyilvánította a férfit, 2018-ban pedig elbocsátották, mivel nem egyezett bele, hogy áthelyezzék a földi alkalmazotti állományba.

Ezt követően a párizsi fellebbviteli bíróság 2019 novemberében elutasította a férfi diszkrimináció és erkölcsi zaklatás miatti kártérítési kérelmét, valamint azt a kérését is, hogy tekintsék semmisnek az elbocsátását. Az ítéletben arra hivatkoztak, hogy a férfiak és nők megjelenésében a ruházat, a frizura, a cipő és a smink tekintetében elismert különbségek vannak, ezért a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy a férfi esetében nem történt diszkrimináció, tekintettel a vállalatnál alkalmazott követelményekre.

Ezzel szemben azonban a Semmítőszék ítéletében kiemelte, hogy a munkatörvénykönyv csak akkor engedélyezi a munkavállalók közötti eltérő bánásmódot, ha megfelelnek az alapvető és meghatározó szakmai követelményeknek, ebben az esetben azonban nem ez történt. Kiemelték, hogy a munkavállaló hajviselete nem része az egyenruhának, tehát nem indokolt ebben az esetben a férfiak és nők közötti eltérő bánásmód, a munkaadó ennélfogva nem szólhat abba bele, hogy a dolgozóknak milyen a frizurája.

NAGYVILÁG

Címkék:

air france, court of appeal, discrimination, dreadlocks, hairstyle, justice