Drogosok lepik el Párizs egyes részeit

Drogosok lepik el Párizs egyes részeit

A francia főváros északkeleti részén élők megelégelték, hogy állandóan drogosok lepik el a környéket, az egészségügyi miniszter ráadásul több drogközpontot akar a kerületben létesíteni, ahol felügyelet mellett lehetne kábítószert fogyasztani.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 23. 16:43

Újra fellángolt a vita a Párizs északkeleti részén lévő 19. kerületben létesítendő drogközpontokkal kapcsolatban. A Le Parisien számolt be róla, hogy az egészségügyi miniszter még januárban adott zöld utat több olyan drogközpont létesítésének, ahol felügyelet mellett kábítószert fogyaszthatnának a függők. Párizsban és Strasbourgban már üzemelnek olyan helyiségek, ahol a kábítószerfüggők szakemberek felügyelete mellett intravénásan megkaphatják az adagjukat, ezt kívánja a miniszter kibővíteni.

A szolidaritási és egészségügyi miniszter külföldi tapasztalatokra és tanulmányokra hivatkozva azzal indokolta döntését, hogy ez a módszer hatásos a túladagolással összefüggő halálozások, az injekcióval összefüggő megbetegedések, valamint az egyéb, droggal kapcsolatos kockázatok csökkentésére. A környéken élő lakosokat tömörítő egyesületek azonban ezt nem így látják, szerintük ugyanis a központok létrehozása nagy mértékben rontana a kerület közbiztonságán és a helyi lakosok életkörülményeit és egészségét is rendkívüli módon károsítaná.

A környék lakói szerint inkább arra kellene a hatóságoknak koncentrálni, hogy véget vessenek a függőségnek és a szenvedélybetegségeknek, ahelyett, hogy további lehetőségeket teremtenek a drogosoknak a kábítószerfogyasztásra. Az egyesület a fenti indokok miatt az Államtanácshoz fordult, hogy fellebbezzen a miniszteri határozat ellen, ami engedélyezi a környéken a további drogközpontok létesítését.

A kerületben élők mindennapjait immár egy éve teszik pokollá a környéken tanyázó drogosok, akiket a városvezetés egyik helyről a másikra költöztet, de végleges megoldást még a mai napig sem sikerült találni. A Paris Anti-Crack nevű egyesület vezetője, Tarak Sassi arról beszélt a CNews-nak adott nyilatkozatában, hogy a főváros közelében lévő Aubervilliers nevű község utcáin az elmúlt egy év alatt semmi nem változott, ugyanúgy megvannak és üzemelnek a drogosok által használt bevált eladási helyek, illetve új fogyasztói és árusító helyként használják a Villette környékét is Párizsban.

A lakókat tömörítő szervezet a saját biztonságukon túl azt is kifogásolja, hogy a drogközpontok létrehozásával az állam tulajdonképpen büntetlenséget biztosít a kábítószerfüggőknek, a központokban az erős drogok beadása pedig olyan függőséget okoz, amiből külső segítség nélkül nincs kiút.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

citizens, crack, drogs, fear, france, insecurity, paris